OSLO: Pia Friis er daglig leder i Bjerkealleen barnehage i Oslo hvor man er opptatt av at barna skal få spille ut sin seksualitet.

— Barna kan få se på hverandre og utforske hverandres kropper. De kan leke doktorleker, mor og far-leker, rumpeleker, puleleker, de kan danse nakne og onanere. Men seksualiteten deres skal også sosialiseres, slik at det ikke skal være lov til for eksempel å ta seg på tissen når man sitter og spiser, eller presser andre barn til noe de ikke vil, sier Friis til Dagbladet.

Usikre ansatte

Friis mener det råder svært mye usikkerhet blant barnehageansatte rundt hvordan de skal håndtere barns seksualitet.

— Det eneste som er helt sikkert er at barn før eller siden vil leke seksuelle leker og undersøke hverandre i barnehagen. Men når personalet blir usikre, smitter det over på barnet, og det kan slå negativt ut, sier Friis.

Hun får støtte av psykolog og sexolog Thore Langfeldt og familieterapeut Jesper Juul.

— Barn må lære om seksualitet, ellers kan det gå galt. Barn kan ikke si fra hva de ikke vil være med på hvis de ikke vet hva seksualitet er. Dessuten vet vi at barn lettere kan fortelle om overgrep dersom de har et forhold til seksualitet fra før, sier Langfeldt.

— Mange blir provosert over barns seksualitet. Men jeg mener det er bra å sette det på dagsorden. Hva vi faktisk gjør med dette, sier Juul.

Frp sjokkert

Frps familiepolitiske talskvinne, Karin Ståhl Woldseth er imidlertid sjokkert over pedagogikken i Bjerkealleen barnehage.

— Jeg trodde først det var en spøk. Seksuell lek hører ikke hjemme i barnehagen. Barn trenger ikke mer eksponering av det i barnehagen. Det tror vi er direkte helseskadelig, sier Woldseth.