Friidrettspresident Svein Arne Hansen var ikke klar over opplysningnene til engelske Sunday Times. Foto: Ørn E. Borgen

— Det var jeg ikke klar over, men det var mye, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen, ifølge VG.Det er ikke klart hvor mange prøver per land som er inkludert i oversikten.

Det er avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD som har fått tilgang til 12.000 prøver fra 5.000 utøvere. Materialet ble analysert av to av verdens ledende antidopingeksperter, Robin Parisotto og Michael Ashenden. Resultatene er nedslående.

Funnene skal vise at 800 utøvere som har konkurrert i alt fra 800 meter til maraton har levert mistenkelige eller høyst mistenkelige dopingprøver, og at én tredel av medaljene vunnet i VM og OL fra 2001 til 2012 ble vunnet av utøvere som har levert mistenkelige tester. Anklagene retter seg mot utholdenhetsgrenene i friidrett.

– Det var 800 unormale eller mistenkelige tester, men ikke alle betyr at det er brukt doping, sier Parisotto, som i sin tid utviklet testen for å avsløre bruk av EPO.

Han sier at noen av blodprøvene var ekstreme, og at det var udiskutabelt at mange hadde dopet seg.

Russland rammest hardest

Ti av medaljene fra London-OL i 2012 skal ha blitt vunnet av utøvere med «unormale» blodverdier.

Sunday Times renvasker imidlertid to av mesterskapets største stjerner fra bloddopiing.

— Store navn som Mo Farah og Usain Bolt, som har blitt utsatt for «hviskekampanjer», kommer ut av det som rene med ingen unormale resultater, skriver avisen.

Russland er det landet som rammes hardest av beskyldningene. 30 prosent av blodprøvene er mistenkelige.

Store deler av ARD-dokumentaren handler om det som skal ha vært en utbredt dopingkultur i russisk idrett.

I dokumentaren kastet også et mistenkelighetens slør over 18 medaljer vunnet av kenyanske utøvere. Det kenyanske friidrettsforbundet varsler at de vil gå til søksmål mot den tyske TV-kanalen.

Presidentkandidatene forsvarer forbundet

Dopingstormen i internasjonal friidrett kommer få uker før VM i Beijing, som starter 22. august. Under mesterskapet skal det også velges ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Lamine Diack, som har sittet som president siden 1999, skal erstattes. Kandidatene er de tidligere friidrettsstjernene Sebastian Coe og Sergey Bubka. Begge kandidatene har gått ut og forsvart kampen mot doping i friidrett.

— Vi bruker mer penger enn noen annet forbund på antidoping, sier Bubka.

— Jeg vet at IAAF tar disse anklagene ekstremt på alvor og at de vil komme med et robust svar tett i samarbeid med WADA, sier Coe.

— Kombinasjonen av alt dette er fryktelig sjokkerende. Detaljene er skuffende. Nå må vi takle dette uten å være redd, men samtidig beskytte de som har vært fryktløse, uttalte WADA-sjef David Howman da de nye dopinganklagene ble kjent søndag.