Hva er neste alternativ for de som ikke kan kjøpe i sentrum? Jo, det er en halvurban tilværelse i en litt mindre by, mener Finn Tveter, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef).

Tveter spådde i januar at Moss «er det neste store» — mye bolig for pengene.

— Mosseregionen er på vei, fordi «mosselukten» er borte. Vi er ferdige med Lillestrøm, som begynner å ligne Oslo prismessig, og Drammen koster tre fjerdedeler av Oslo-prisen per kvadratmeter. Det er helt klart at Moss er det neste, men jeg er ikke sikker på hva som kommer etter Moss. Glasskulen min er rett og slett litt grumsete, sier Tveter.

— Sandnes stiger mer enn Stavanger. Drammen, Moss og Nedre Romerike stiger mer enn Oslo, men prisene begynner ikke å ligne på Oslos. Det er fremdeles billigere enn byene, og vi tror det kommer til å fortsette, sier Tveter.

Penger å «spare»

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo er 45.700 kroner, ifølge tall fra Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk. Beveger man seg henholdsvis 45 og 30 minutter unna ligger kvadratmeterprisen langt lavere.

I Moss kan du få nyoppusset enebolig for 2,7 millioner kroner på nesten 100 kvadratmeter med hage. Kvadratmeterpris: 28.723 kroner. I Moss ligger gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 24.500 kroner.

— Moss er en liten rakett, og stikker seg tydelig ut fra kommunene rundt. Eiendommene går vesentlig høyere enn Sarpsborg og Fredrikstad. Bolig begynner å bli så dyrt at folk må se seg om etter alternativer. Jeg er ikke overrasket over at det er steder med jernbane som utvikler seg, sier Tormod Boldvik, styreleder i Nef.

To millioner kroner, 26.284 kroner per kvadratmeter, koster en rekkehusleilighet på 81 kvadratmeter i Jessheim sentrum. Rekkehusleiligheten er et oppussingsobjekt, og hadde kostet 400-500.000 kroner mer hvis det ikke hadde vært behov for oppussing. Det er fremdeles Det er fremdeles mye å hente på for eksempel Jessheim, mener Boldvik i Nef. kroner.

To millioner for oppussingsobjekt på Jessheim. Foto: Terra

30 minutter unna Oslo i Drammen får du en kjedet enebolig på 151 kvadratmeter for rett over tre millioner kroner, med en kvadratmeterpris på 20.198 kroner.

I Bergen bør du bevege deg ut mot Arna og Åsane, hvis du vil ha mer bolig for pengene, 29.000 per kvadratmeter, mot 40.800 i Bergenhus (sentrum) og Årstad. For 2,59 millioner kroner, 23.981 kroner per kvadratmeter, har du råd til et rekkehus på 108 kvadratmeter i Åsane – langt unna sentrumspriser 15 minutter unna.

2,59 millioner kroner for rekkehus i Åsane i Bergen. Foto: Eiendomsmegler1

— I Trondheim har ikke presset vært fordelt på samme måte, forskjellene er ikke så store. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i sentrum er 42.600 kroner, og Heimdal 32.700 kroner. Presset er bedre fordelt, sier Boldvik.

Her stiger ikke prisene

Kjell Senneset, sjeføkonom for Prognosesenteret, tviler på at det blir noe utflating av prisene, men tror veksten kan bli noe lavere. Prisene blir høyere, og er et resultat av sterk befolkningsvekst.

— Skal man gjøre kupp, må man dra langt unna, eller ha flaks. Det kan hende det tilfeldigvis ikke dukker opp folk på visning, sier Senneset.

— Samtidig finnes det kommuner uten prisvekst i sentrale områder, for eksempel Fet kommune i Akershus. Noen større steder har også nesten ikke prisvekst, for eksempel Kristiansand. Årsaken er at kommunen har vært flinke til å sørge for at byggeprosjekter har kommet gjennom, og de har i tillegg tomter. Det holder prisen nede, sier Senneset.

Vil man bo i en større by, i et relativt rimelig krypinn er altså Kristiansand stedet.

Bo trangere?

I pressområdene må man bevege seg lengre og lengre ut, for å få rimelig bolig. Eller man kan vurdere å bo trangere, mener Knut Vareide, forsker i Telemarksforskning.

— Særlig Stavanger og Oslo, og delvis også Bergen og Trondheim har blitt for dyre. Ikke bare for unge, men også for småbarnsfamiliene. Man må velge mellom å ha lang vei til jobben, eller bo trangt, sier Vareide.

— Det er stor innflytting til Østfold, og det antas å være fordi de fremdeles ikke har så høye priser. I pressområdene må man bevege seg lengre og lengre ut, eller bo trangere. I Drammen har prisene gått opp mye, der er det ikke billig lenger, sier Vareide.

Samtidig mener han det er god plass i Norge. Sammenlignet med London og Paris er selv byene landlig idyll.

Finn.no og Schibsted-avisene er i samme konsern