Tidligere bokser Alexander Jacobsen fra Hjelteryggen satser nå alt på å nå opp i det som utfordrer boksing som verdens mest populære kampsport: Mixed Martial Arts (MMA) innenfor det amerikanske profforbundet UFC.

Men for å nå opp dit trengs det offer. 12-16 økter i uken. Og den tidligere bokseren og K1-utøveren (type kickboksing) har lagt ned mye energi de siste to årene på å bli bedre i den andre hovedgreinen man bør være god i innenfor MMA, nemlig bryting.

— Du ser hvordan ørene hans er blitt. Før hadde han utstående ører. Men ikke nå lenger, sier Niclas Johansson, trener for Jacobsen.

BRYTING: I tillegg til å være god til å bokse, må man også beherske bryting i MMA. Her trener Niclas Johansson (til v.) og Alexander Jacobsen. FOTO: Rune Sævig.

De to står sammen på matten i Bergen kampsportsenter, der de har trent mye det siste halve året. Såkalt blomkåløre har Jacobsen fått ved å ligge på bakken og bryte. Når man gjør det blir øret "kverket" ned i underlaget.

— Jeg kan suge ut blod av øret, men jeg har droppet det. Jeg hører greit, sier Jacobsen og gliser. Blomkåløre er typisk for brytere og kan føre til et kronisk deformert øre, men Jacobsen er klar for å ofre det som trengs for å nå drømmen om å få slåss i UFC.

— For meg er det ikke et offer å drive med dette. Jeg gjøre det jeg elsker. Det er tung og hardt, men det er gøy.

Tittelkamp kan hjelpe

UFC, eller Ultimate Fighting Championship som er det fulle navnet, er den største arrangøren av MMA-kamper og de fleste av de beste utøverne er i UFC. Kampene går for det meste i USA, men det arrangeres stevner verden rundt. Gjennom såkalt pay-per-view er UFC blitt en pengemaskin som også opplever økende popularitet i Norge. På verdensbasis diskuteres det om boksing eller MMA er størst. Boksing har rekorden for TV-inntekter og tilskuerinntekter på én enkeltkamp, men MMA og UFC har flere kamper som drar store inntekter for tiden.

DUO: Det siste halve året har Niclas Johansson (til v.) og Alexander Jacobsen samarbeidet. Johansson har vært aktiv i kampsport i Bergen i en liten mannsalder. FOTO: Rune Sævig.

— Jeg tar steg for steg, og UFC er det store målet. Fortsetter jeg utviklingen er det ikke snakk om mer enn halvannet til to år før jeg er der, sier Jacobsen.Han har nå gått fem proffkamper som MMA-utøver, fire av dem har han vunnet og en av dem har han tapt. Senest i helgen tok han EM-tittelen innenfor forbundet Freon, da han brukte under et minutt på å slå Ramunas Paulinis fra Litauen på teknisk knockout.

— Kampplanen fungerte perfekt, sier Jacobsen om tittelkampen.

Tittelkampen, som fant sted i Riga, Latvia foran 2000-3000 tilskuere, gjør det mer realistisk å komme seg inn i UFC fort og raskt.

— Det gjør det definitivt. Målet mitt er å komme inn der i løpet av to år.

Trener Johansson skryter av jobben Jacobsen har gjort for å komme i posisjon til en tittelkamp.

— Han kommer først på trening og går sist. Alexander er en veldig profesjonell utøver og trener to økter om dagen.

- Folk hadde vart i 30 sekunder

MMA er i ferd med å vokse i Bergen. Bergen MMA har over 30 utøvere, 75 prosent fra Øst-Europa, som trener for tiden. Jacobsen er frontfiguren.

Ute blant folk får Jacobsen ofte kommentarer på at han driver med MMA, noe han har gjort de to siste årene. Han ble bitt av basillen da han var med på Viasat-programmet Norges beste fighter.

— For folk som ser MMA utenfra så ser det forbasket brutalt ut, sier Jacobsen.

— Man må være enormt godt trent og forberedt på det som kommer. Jeg kunne stått en hel helg og tatt imot jyplinger fra byen i ringen. De hadde vart i maks 30 sekunder hver person, fortsetter han.

Johansson mener MMA, der det beste er lov og man slåss til siste slutt, er den ultimate kampsporten.

— Hadde du satt på en MMA-kamp i jungelen i Brasil for folk som aldri har møtt omverdenen, så hadde de likt det med en gang. Det ligger i DNA-et vårt å gjøre opp mann mot mann. Hadde du derimot satt på en badmintonkamp ville de ikke skjønt noen ting.