Sykkeltalentet Emilie Moberg er lei av gamle franskmenn og håper å se noen kjekke, unge podiegutter på Champs-Élysées.

— Jeg har hørt rykter om podiegutter, så jeg håper på det. Det må jo være litt likestilling der også, synes jeg, sier Emilie Moberg og ler.

  • Se video øverst i saken!

Tirsdag fikk 23-åringen beskjed om at hun er én av Team Hitec Products’ utvalgte til å sykle endagsrittet i Tour de France 27. juli – et ritt som ender på selveste Champs-Élysées, og som kjøres før herrenes finale på den verdenskjente avenyen.

— På våre ritt har vi vanligvis hatt noen gamle franskmenn som har kommet opp og kysset oss på kinnet, så vi setter pris på å se noen unge, kjekke gutter på podiet, sier Moberg.

Som erteris

Sammen med barndomsvenninnen Ingrid Bøe Jacobsen (22) har Moberg levert svært gode resultater så langt i årets sykkelsesong. De to jentene fra Halden vokste opp i hus fire meter fra hverandre og har gjort det meste sammen siden de satt i barnevogn.

Halden-jentene Emilie Moberg (t.h.) og Ingrid Bøe Jacobsen har vært som erteris fra de var bittesmå. Nå leverer begge to på henholdsvis landeveis- og terrengsykkel. Foto: PAAL AUDESTAD

— Begynte du å sykle, så skulle jeg sykle. Og begynte du å gå på ski, så skulle jeg gjøre det, sier Moberg og ser på venninnen.- Ja, og gikk du på ridning, så skulle jeg gå på ridning, sier Jacobsen, som også forteller om korte fotball- og korpskarrièrer for de to.

Sykkel var imidlertid den idretten jentene endte opp med å satse på. Frem til de var 18 år, drev begge med både terreng- og landeveissykling, men deretter valgte de hver sine dekk – Moberg de tynne og Jacobsen de tykke.

— Vi har vært innom mye rart, men så kom vi inn i et godt miljø i sykkelklubben i Halden. Der hadde vi hverandre, og etter hvert som vi begynte å konkurrere, fant vi jo ut at vi hadde litt talent for dette her, forteller landeveissyklist Moberg.

- Flere må tørre

I en mannsdominert idrett, vet de at det er vanskelig å holde på jentene. De mener mange jenter er litt for redde for å prøve seg på sykkelsetet.

— Mange tenker at det er så slitsomt, at man sykler så langt, at man får vondt i rumpa og at man blir kjørt ifra. Men sykkel er jo bare gøy, så det handler om at flere må tørre å prøve, sier Jacobsen.

— Jeg tror man trenger å komme inn i et godt miljø hvor det er litt flere jenter. Og så må man selvfølgelig være litt tøff for å holde ut i denne sporten, legger Moberg til.

Men selv om man skal være tøff, mener jentene at det også er viktig å ta vare på det feminine.

— Man blir jo litt kjønnsløs med hjelm og briller, og det verste vi hører om damesykling, er at det er «gutter som sykler sakte». Det er jo helt feil, sier de to.

— Det er viktig med en feminin touch, og at man føler seg vel. Jeg veldig glad i neglelakk og øredobber som matcher sykkeltrøyen, sier Moberg.

Tidenes beste

I år har jentene levert tidenes beste norske verdenscupresultater for kvinner. Moberg ble nummer fire i Kina, mens terrengsyklist Jacobsen tok en tredjeplass i sprint i Tsjekkia.

— Det er ingen nordmenn som har vært på pallen i sprint før, så det er kjempegøy – og ikke minst stort, sier Jacobsen.

Mens Jacobsen skal sykle terreng-NM på lørdag, blir Tour de France neste store høydepunkt for Moberg. Deretter skal begge trolig sykle Ladies Tour of Norway på hjemmebane i Halden fra 15.–17. august – hvor verdens beste sykkellag stiller på startstreken.

— Champs-Élysées blir helt rått! Da jeg i januar fikk høre at det skulle være et dameritt i Tour de France, tenkte jeg «wow, nå har arrangøren virkelig fått øynene opp for at damene også fortjener oppmerksomhet», sier Moberg.

  • Se video øverst i saken!