TRONDHEIM (adressa.no): I en rykende fersk bok om Petter Northug forteller både Northug selv, familien og hans nærmeste støttespillere inngående om dramaet rundt fyllekjøringen på Byåsen i mai tidligere i år.

Moren May sier dette:

«Livet han måtte manøvrere seg frem i på egen hånd, kan gi seg mange utslag, men jeg hadde aldri trodd at fyllekjøring kunne bli aktuelt. Jeg prøvde å forstå, ikke fordømme, og stilte meg spørsmålene: Hadde han vært for mye alene, selv om jeg vet at han, akkurat som jeg, trives godt i bare sitt eget selskap, i sin egen verden? Burde jeg sett hva som kom? Kunne jeg ha gjort noe for å hindre det som skjedde? Skulle jeg ha vært der mer for ham? Naturlige spørsmål for en mor. Men karrieren og livet hans hadde tilsynelatende gått på skinner og pilene pekt oppover.»

Sikker på at karrieren var over

I Boka kommer det frem at Northug ville flykte bort etter skandalen og at han var sikker på at karrieren var over.

«Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden».

Dette er en beskrivelse som kommer frem i boka og forteller om Northugs svært tunge timer etter skandalen. Etter å ha overnattet i glattcelle hos politiet reiste Northug ut av landet og til Åre. På bilturen dit var han usikker på om han i det hele tatt var i stand til å møte sine foreldre John og May.«På bilturen til Åre vaklet skikongen mellom ikke å ville treffe foreldrene, fordi et slikt møte kunne bli for sterkt for begge parter, til å ville treffe dem, og til slutt ble det siste alternativet valgt», står det i boka.

SMS-melding: «Krise»

Forfatter Sverre M. Nyrønning skildrer at gjennom tårer og omfavnelser ga moren og faren klart uttrykk for at han var sønnen deres, at de var der for ham, og at han alltid kunne regne med deres menneskelige støtte, samme hva han hadde gjort.

Northugs manager Are Sørum Langås forteller dette i boka om da han fikk beskjeden om ulykken:

«Jeg våknet ved halv åtte-tiden om morgenen, av plinget fra en sms som besto av ett ord: «Krise». Avsenderen kjente jeg ikke på annen måte enn at han var en kompis av Petter, hadde ikke engang nummeret hans lagret på telefonen. Jeg kom meg ut av sengen, slo opp nettavisene og oppdaget bildet av audien i autovernet».

«Jeg gjenkjente straks bilen, fikk på meg klærne og kjørte av gårde. Undeveis ringte jeg til John Northug og informerte ham om at Petters bil hadde vært involvert i en trafikkulykke, men at jeg ikke var sikker på om Petter hadde vært med i bilen, sier han videre».

1, 65 i promille

Startkapittelet på boka, som har fått navnet Autovernet, omhandler promillekjøringen i vår.

I boka kommer det frem at Northug hadde en promille på 1,65 og altfor høy fart da han krasjet med autovernet. I boka sier Northug selv dette om timene på glattcelle:

«Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes, og kunne gjerne vart der lenger. Stille, rolig, og jeg fikk vare i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for ovrig politiets glattcelle den reneste oppturen.»Etter å ha rømt ut av landet og til ei hytte i Åre, eid av Northugs mangeårige sponsor Ragnar Berg, oppholdt 28-åringen seg sammen med sine foreldre, manager Langås og en profesjonell kriserådgiver, som i boka forblir anonym.

Faren John Northug hadde planlagt en god og avslappende søndag hjemme på gårdsbruket på Framverran dagen etter at sønnen hadde krasjet i fylla. I boka forteller han dette:

Hadde et irrasjonelt håp

«May var på arbeid, Even på familiebesøk i Molde hos kjæresten. Så ringer Are ved åtte-tiden og forteller at Petters bil har vært involvert i en ulykke; senere kommer han med en ny beskjed om at det nok er Petter som har kjørt bilen. Etter den første beskjeden klamret jeg meg kanskje til et lite, irrasjonelt håp om at ulykken likevel ikke hadde skjedd, men nå var all tvil borte».

Han informerte raskt kona May, slo av PC-en og radioen og holdt seg unna fjernsynsskjermen. På vei bort fra hjemstedet Mosvik fikk foreldrene beskjed om at Petter helst ikke ville møte dem.

«Men vi mente likevel at det var viktig og riktig å være der for ham. Are sa også at vi burde møte Petter i Åre. På dette tidspunktet var alle tanker om idrettskarrieren hans uvensentlige. Nå var gutten vår det viktigste», sier John Northug i boka.

VIDEO: Northug-forfatter om glattcellen