BUDAPEST: Det ungarske fotballforbundet sitter lørdag ettermiddag i møte med Det europeiske fotallforbundet (UEFA).

Tema: Sikkerheten rundt den avgjørende playoffkampen mellom Ungarn og Norge på Groupama Arena her i Budapest.

To ting virker uansett klart: Kampen går som planlagt. Og det blir ekstra vakthold.

Det er bestemt at begge lagene spiller med sørgebind søndag.

- Fotballen skal være et alternativ til all elendigheten som er i verden, sier generalsekretær Kjetil Siem. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund er på plass i Budapest. Han er i likhet med resten av verden sjokkert over de grufulle terrorhandligene i Paris, som også involverte en fotballkamp. Privatlandskampen mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France ble spilt ferdig. Men rett utenfor arenaen som er vertskap for EM-finalen neste sommer fant tre eksplosjoner sted. Fire personer skal være drept. — Selv om det mest sannsynligvis var nasjonen, ikke fotballen, som var målet for terroraksjonen, er vi uansett veldig nære fotallen for første gang. Det er personer som er drept på stadionområdet og vi kan jo bare tenke oss hva som hadde skjedd dersom de hadde gått inn. Da begynner det å bli eksepsjonelt nær det vi driver med. Fotballen skal være et alternativ til all elendigheten som er i verden. Den skal være et fristed der du får lov å være glad, der du får lov å være entusiastisk, der du får lov å feste. Og det er ekstremt viktig at en får lov til det. Hvis en skal slutte helt med det, kan vi vi ikke spille fotball lenger, fordi det skjer jo så mye dumt i verden. Men da bommer vi fullstendig. Den balansen er der konstant , sier Kjetil Siem til Aftenposten.

- Landet som arrangerer EM neste år er rammet av terror. Kan det få konsekvenser for mesterskapet?

— Jeg er helt overbevist om at EM kommer til å gå der. Men det blir mye strengere, fotballen vil bli utfordret som arrangør på en helt ny måte, fordi dette skjedde. Så får vi håpe at dette ikke var rettet mot noe annet enn nasjonen, selv om det er ille nok isolert sett. Hvis fotballen blir et åsted for å få ekstra oppmerkosmhet rundt disse handlingene, da begynner det å bli svært vanskelig.

Siem var selv direktør for den sør-afrikanske ligaen i årene før VM 2010. Siem jobbet tett opp mot det mesterskapet. I Sør-Afrika var det store uroligheter før VM.

— Rundt et halvt år før VM var det opptøyer blant de sørafrikanske fattige i townshipen, som reagerte med ekstrem harme på innvandrere i Sør-Afrika fra andre afrikanske land, som kom og tok jobbene deres. Det resulterte i at folk ble drept og brent, det var et helvete rett og slett. Da kom de samme spørsmålene: Kan dette landet arrangere et VM? Hva skjer nå? Det som skjedde i Frankrike nå er en paralell i den forstand at myndighetene er nødt til å gjøre noe med det i den forstand a fotballen er blitt et terrormål.

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.