Ole Einar Bjørndalen har herjet i fem OL. Nå sliter IOC med å erstatte den norske skiskytterstjernen.

Ole Einar Bjørndalen ble valgt inn i utøverkomité i Den internasjonale olympiske komité (IOC) under OL i Sotsji i 2014. Men da Bjørndalen i april bestemte seg for å satse mot OL i Pyeongchang i 2018, ga han samtidig beskjed om at han trakk seg fra vervet i IOC. Han begrunnet det med at han ikke hadde tid til å komme på møter.

Komiteen har siden den gang lett etter en erstatter.

— Prosessen med å finne en erstatter for Bjørndalen holder på fortsatt , sier en IOC-talsmann til Inside the Games.

Ingen tidsfrist

Det har nå gått over seks måneder siden skiskytteren bestemte seg for å si fra seg vervet i utøverkomiteen. På et halvt år har Bjørndalens plass stått ledig, til tross for at komiteens leder, den amerikanske ishockeyspilleren Angela Ruggiero, ønsker å fylle opp alle de 15 plassene i komiteen.

Fem av disse plassene er til vinteridrettsutøvere, men Bjørndalens plass er den eneste som per dags dato ikke er fylt.

— Personen som skal erstatte Bjørndalen må bli valgt som et IOC-medlem før han eller hun kan bli foreslått til styret. Det er ikke noen tidsfrist for erstatningen. Han heller ikke erstattes, sier IOC-talsmannen.

Problemet har rett og slett vært å finne en egnet erstatter.

Kona kan bli erstatteren

Dersom man skal følge tidligere praksis er det utøveren som fulgte tettest i forrige valg som skal få Bjørndalens plass. Den canadiske ishockeyspilleren Hayley Wickenheiser fikk nest flest stemmer, men ble også valgt inn i utøverkomiteen i 2014. Det er derfor problemet oppstår. IOC har aldri offentliggjort noen liste over hvem som fulgte på de neste plassene.

Inside the games påstår at det var den sveitsiske alpinisten Didier Cuche som fikk tredje flest stemmer i forrige valg. Problemet med han er at han i disse dager etterforskes for fyllekjøring. Derfor mener nettsiden at det er usannsynlig at han ville blitt godkjent av IOCs etiske kommisjon.

Om man så går til utøveren som fikk fjerde flest stemmer finner vi skiskytteren Darja Domratsjeva. Samme utøver som er gift og har barn med Ole Einar Bjørndalen. Også hun har sagt at hun ønsker å fortsette karrieren, dermed er også hun en tvilsom kandidat.

De øvrige som stilte til forrige valg er den italienska langrennsløperen Pietro Piller-Cottrer og fire alpinister: Tanja Poutiainen (Finland), Sarka Zahrobska (Tsjekkia), Kilian Albrecht (Bulgaria) og Ana Jelusic (Kroatia).

Utøverkomiteen har som formål å representere utøvernes synspunkter og interesser i IOC.