Under NM i kroppsbygging og fitness i Oslo i fjor, ble det for første gang på over 20 år tattdopingprøver. Resultat: Ni av elleve som ble testet fikk registrert positiv dopingprøve. Nylig ble også flere personer pågrepet i forbindelse med fitnesskonkurransen Kaliber Open i Trondheim, ifølge Adresseavisen.

Evy Therese Innselset. Foto: Rune Sævig

Nå må noe gjøres, mener bodyfitnessutøver Evy Therese Innselset. Hun ber Antidoping Norge og politiet ta grep i miljøet slik at sporten blir ren.— Resultatene fra NM viser at de bør trappe opp aktiviteten. Hyppigere dopingkontroller vil være en viktig del av forebyggingen, på samme måte som fartskontroller er med på å få folk til å senke farten i trafikken, sier Innselset.

Selv har den bergensbosatte tobarnsmoren drevet med fitness i tre år. Hun har enda ikke blitt dopingtestet.

Evy Therese Innselset har drevet med fitness i tre år. Her er hun etter en konkurranse. Foto: Privat

Vurdert å gi segAt mange forbinder sporten med doping, gjør henne trist. Det har påvirket hennes så mye at hun har vurdert å slutte å konkurrere i idretten.

— Jeg har spurt meg selv om jeg vil være del av et sånt miljø. Jeg er 43 år, mamma og elsker det sunne og rene. Men jeg tror det ender med at jeg fortsetter, for noen må jo representere det rene. Nå må miljøet ta ansvar, ellers taper vi kampen mot doping, sier 42-åringen fra Herøy på Sunnmøre.

- Hvordan kan vi vite at du ikke doper deg?

— Jeg kan la meg teste når som helst. Jeg har også signert en kontrakt med klubben. Det første treneren sa til meg var at her er det nulltoleranse for doping, sier Innselset som til daglig jobber som leder- og organisasjonsutvikler.

I 2013 ble bruk og besittelse av dopingmidler til eget bruk forbudt, og tatt inn i straffeloven, slik at dopingbruk kan føre til straffeforfølgelse.

Halvor Byfuglien. Foto: Antidoping Norge.

Vil teste hyppigereAntidoping Norge sier at de gjerne vil teste hyppigere, men at miljøet må ønske det selv.

— Vi har tidligere hatt en dialog med Norges kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF) om de ønsker et helhetlig antidopingprogram. Det vil blant annet inneholde dopingkontroller i og utenfor konkurranse, forebyggende antidopingarbeid og et system som sikrer en rettssikker oppfølging av eventuelle positive prøver. Vi setter oss gjerne med dem, så her er det egentlig opp til forbundet, sier kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien.

NKF er ikke en del av Norges idrettsforbund, og dermed har ikke Antidoping Norge hatt mandat til å foreta tester i miljøet. Men for et år siden sluttet det internasjonale kroppsbyggerforbundet (IFBB) seg til det internasjonale antidopingregelverket (WADC), fastsatt av WADA. Det var på denne bakgrunn at Antidoping Norge spurte om tillatelse til å teste i IFBB-stevner i Norge.

- Hvor stort behov er det for mer dopingtesting i dette miljøet?

— Alt tyder på at det er et behov. Det er blitt bekreftet gjennom disse prøvene, sier Byfuglien og henviser til dopingtesten i NM der ni av elleve fikk registrert positivedopingprøver.

Han har mer tro på et helhetlig program og samarbeid, enn sporadisk testing.

Vil gjerne samarbeide

Norges kroppsbygger- og fitnessforbund vil gjerne samarbeide med Antidoping Norge og ha mer testing. Problemet er finansieringen. Siden NKF ikke er en del av Norges idrettsforbund, må de selv finansiere dette antidopingarbeidet. Byfuglien vet ikke hvor mye dette vil koste.

— Selv jobber jeg full dag, syv dager i uken med dette, men får ikke fem øre. Alt er frivillig. Men vi setter oss gjerne ned med Antidoping Norge for å se på veien videre, hvor stor økonomisk belastning det blir for oss, og om vi vil klare det, sier Tone Opheim, president i NKF.

Hun mener at avsløringene fra dopingtestene under NM avdekker at sporten har et problem.

— Det problemet skal vi prøve så godt vi kan å ta tak i. Det viktigste blir forebyggende arbeid blant unge, og vi må ha en kraftig holdningsendring i forhold til doping. Men det er et økonomisk spørsmål. Hvor skal vi ta pengene fra, spør Opheim.

Invitert til stevne, takket nei

Hun forteller at forbundet inviterte Antidoping Norge til å ha stand under Oslo Grand Prix i helgen, men at de takket nei.

— Det skuffer meg at de ikke kommer når vi strekker ut en hånd, sier hun.

Byfuglien forteller at de gjerne vil stille på stand og drive forebyggende arbeid.

— Men vi mener at det bør være som del av et helhetlig program som inneholder forebyggende arbeid, kontroller i og utenfor konkurranse og et system som sikrer en rettssikker oppfølging av eventuelle positive prøver, sier Antidoping Norge-lederen.

Inntak av dopingpreparater er forbundet med alvorlig helserisiko- og helseskade. Eksempelvis gir bruk av anabole steroider blant annet økt forekomst av hjerte- og karlidelser, og kan gi alvorlige leverskader, vekstforstyrrelser, psykiske bivirkninger og personlighetsendringer.

Fredrik Sund mener man må snakke mye mer om doping enn man gjør i dag. Her er han sammen med Evy Therese Innselset. Team live Fit har flere norgesmestere og vinnere av internasjonale konkurranser. Foto: Rune Sævig

AntidopingkontraktFredrik Sund er Evy Therese Innselset trener i Team Live Fit. Han representerer en av flere fitnessklubber i Norge som tar sterk avstand fra doping. Her må alle signere en antidopingkontrakt for å bli medlem.

— Doping er ofte som elefanten i rommet. Men det må snakkes om og Antidoping Norge og politiet må handle. Doping er jo faktisk ulovlig, sier Sund.

Han forteller at det har vært tilfeller der personer ikke har latt høre fra seg igjen etter å ha fått høre om antidopingkontrakten de må signere for å bli medlem i klubben.

- Hvor utbredt er doping i sporten?

— Vi kan bare snakke for vår klubb. Men når ni av elleve blir tatt i dopingkontroll, så er det ingen tvil om at det er et problem, sier Sund.