DOHA, QATAR: — Jeg stoler på Therese Johaug, men dette er utøvernes ansvar, sier idrettsekspert og TV 2-kommentator Johan Kaggestad.

- Du mener at alle må ta straffen sin, også Therese Johaug?

— Ja, men lengden må vurderes utfra mengden.

— Jeg synes det er trist. Jeg stoler på Therese. Hun har fulgt rådene til legen. Saken er usedvanlig klønete håndtert. Mennesker stoler på legen sin, men det finnes gode leger, middels leger og dårlige leger. Her har vi havnet hos en som er dårlig på rutiner, sier Johan Kaggestad om Therese Johaug-saken.

Fredrik S. Bendiksen valgte å gå av som landslagslege torsdag. Det fortalte han under en pressekonferanse på Ullevaal Stadion.

— Det synes jeg er trist, for det har vært en god jobb å ha. Men slik situasjonen er har jeg ikke noe annet valg rent personlig, sa han om sitt valg.

— Her er det ingen unnskyldning. Dette skulle jeg oppdaget, men jeg gjorde ikke det. Derfor har vi denne situasjonen, og det er dypt beklagelig, sa Bendiksen.

Selv om det er legen som har gitt Johaug salven som inneholdt et forbudt preparat, vil ikke Kaggestad på noen måte frikjenne jenta fra Dalsbygda.

Therese Johaugs holdning er at hun ikke er å bebreide for situasjonen hun nå er i. Foto: NTB Scanpix

Kaggestad er i Qatar for å kommentere VM i sykling for TV 2 og har bla. bakgrunn som trener og ansatt i Olympiatoppen.— Jeg kjenner jo systemet i Olympiatoppen så bra at jeg vet de er veldig på når det gjelder å forklare rutinene hvordan man skal forholde seg. Det er helt unntaksvis mulig å kjøpe medikamenter i utlandet. Hvis så skjer, så skal man øyeblikkelig ringe Antidoping Norge og eller sjefslegen ved Olympiatoppen.

— Bendiksen (legen som ga Johaug salven) har jo vært en del av det systemet, men likevel må man sjekke hjemme hvis det er medikamenter kjøpt i utlandet. Det er ikke gjort i denne saken.

Men utøveren har uansett hundre prosent ansvar hva de putter i munnen og smører på kroppen. Så hun har hundre prosent ansvar for å sjekke med legen sin om han virkelig har fulgt rutinene når det gjelder å få klarsignal fra «myndighetene» hjemme i Norge.

- Hvilke følelser har du for Johaug nå?

— Jeg har sympati for henne og skjønner at hun er fortvilet. Men så må også Langrenns-Norge forstå at de må behandles som andre nasjoner. Hvis vi hadde lest om en utlending som hadde testet positivt for en salve for munnsår, så hadde vi ledd oss i hjel. Det er den situasjonen norsk langrenn har brakt seg selv i. Utlendingene ser på Norge som vi gjør på dem.

— Hva betyr dette for norsk langrenns renommé?

— Jeg tror det skader Norges renommé i utlandet veldig. Norge dominerer jo langrenn i utgangspunktet så mye og har så store ressurser. Men når det dukker opp to slike saker begynner de å lure på om det er andre ting enn kvaliteten på støtteapparatet og kvaliteten på treningen som gjør at de er best. Det må Norge forvente.

— Jeg tror ikke norske løpere blir mottatt med strålende jubel under VM i Lahti eller andre steder i utlandet denne sesongen.

- Hva synes du om Skiforbundets håndtering av denne saken?

— Det virker som om håndteringen fra Skiforbundet denne gang er mer profesjonell rent kommunikasjonsmessig enn forrige gang. Det var etter min mening en skandale.

— Forskjellen er at de kommer tidlig ut med at det har vært en dopingsak i stedet for å skjule den i mange måneder. De brukte mye tid da på å systemforklare hvorfor det ble slik i stedet for å innrømme at det var en dopingforseelse også rundt Johnsrud Sundby-saken.

— Jeg forstår at Martin er forbannet, men det var tross alt systemet som bommet og gjorde at det ble en dopingsak. Dessuten har Skiforbundet brukt mye tid på å fortelle at media er ganske dumme. Det synes jeg er helt utilbørlig for media er faktisk ikke dumme, slår Johan Kaggestad fast.