Overraskende for mange er de to publikumssuksessene «Hodejegerne» og «Oslo, 31. august» ikke nominert til Amanda for beste kinofilm. Det er derimot «Babycall», «Få meg på, for faen», «Kompani Orheim» og «Pushwagner».

Nå skorter det ikke på nominasjoner for «Oslo, 31. august» og «Hodejegerne». Den første er nominert til seks priser, den siste til tre. Hovedrolleinnehaverne i de to filmene, Aksel Hennie og Anders Danielsen Lie, er nominert. Det er også regissørene for de to filmene, Morten Tyldum og Joachim Trier. Regissørene må kjempe med Arild Andresen som er nominert for «Kompani Orheim».

I klassen beste mannlige skuespiller er også Sven Nordin nominert for «Sønner av Norge» og Kristoffer Joner for «Kompani Orheim».

Det har det siste året vært så få roller for kvinner i norsk film at Amanda-juryen kun har to navn på sin liste over nominasjoner til beste kvinnelige skuespiller. De to er svenske Noomi Rapace for «Babycall» og Helene Bergsholm for «Få meg på, for faen».

— Det har vært veldig få kvinnelige roller og ekstremt få kvinnelige hovedroller. Det er ekstremt dumt og ikke realistisk, sa juryleder Jan Eggum da han presenterte nominasjonene tirsdag. (©NTB)