LILLESTRØM:(Aftenposten) Klokken 12.30 ble Kristin Halvorsen møtt med applaus da hun inntok talerstolen på Thon hotell i Lillestrøm. Dette er hennes siste tale som SV-leder. Etter 15 år skal Halvorsen gi fra seg roret.

— Partiet trenger et landsmøte som tar ansvar. Det er vanskelig å ta riktige valg på kort tid og under sterkt press, men hver gang SV har vært i krevende situasjoner, har vi hatt et landsmøte som har tatt ansvar. Men vi kan ikke late som om vi ikke er i en vanskelig situasjon, sier Halvorsen

- De siste ukene har vært ekstreme. Det er vanskelig å fatte avgjørelser på kort tid. Det er vanskelig å se hvordan dette kjøret ser ut om måneder og år. Nå er det vanskelig å si hva som er alvorlig og hva som ikke er alvorlig, sier Halvorsen.

Halvorsen sa til landsmøtet at hun oppklare regler for økonomiregelverket og reglene for habilitet.

— Det er ikke slik som det kan virke i mediene at det er en forbrytelse å ikkk følge embetsverkets råd. Det er tull. La meg ta et eksempel fra finansdepartementet: det var ikke slik at deres forslag til statsbudsjett var det som skulle legges frem og vedtas, sier Halvorsen - til mye latter fra salen.

Støtte til Lysbakken

Halvorsen brukte mye tid under talen sin på å gi sin støtte til Lysbakkens avgjørelse om å trekke seg — men også å stå løpet ut, og ikke trekke seg som kandidat til å overta etter Halvorsen.- Audun tok ansvaret da han gikk til statsministerens kontor for å trekke seg – han har tatt ansvar overfor oss ved å ikke trekke seg som lederkandidat. Det var ikke en lett avgjørelse å ta. Det var vanskelig for Bård Vegar, for partisekretæren, og for mange andre, sier Halvorsen.

— Denne saken kom to dager etter at Audun fikk en sønn, han har ikke en gang rukket å gi ham et navn - det kunne vært fristende for ham å bare være på Stortinget, sier Halvorsen.

Hun viste til at mange i partiet hara vært bekymret for hva som skjer når man får en SV-leder som ikke sitter i Regjering.

– Vi må gjøre en jobb med riste av oss hvordan vi tenker om oss selv: Vi er ikke et opposisjonsparti som er midlertidig i regjering. Vi har sittet sammenhenge lengre i regjering enn hva Høyre har gjort, sa Halvorsen.

Gjorde opp politisk regnskap

Halvorsen brukte så andre del av sin tale på å gjøre opp sitt politiske regnskap fra hun ble leder i 1997. Hun fortalte om hvilke kvaler hun sto overfor da hun bestemte seg for å si ja til vervet. Da Erik Solheim trakk seg som leder pekte han ut Halvorsen som sin arvtaker.

— Jeg husker at jeg sa til Charlo, mannen min som jeg har vært gift med i 28 år. Enten får jeg stille som SV-leder eller så får vi melde oss som fosterforeldre. Etter det sier min mann ganske tørt: Da må du nok bli SV-leder, for du blir ikke godkjent som fosterforelder, sier Halvorsen.

Hun minnet om at SV var i dyp krise, og under sperregrensen da hun overtok SV. Hun minnet også landsmøtet om hva SV har fått til.

Av å til må dere minne dere på hvilken kurs Norge ville tatt hvis det var Frp og Høyre som styrte - da ville Norges rolle og stemme i verden vært ganske annerledes, sier Halvorsen.

Hun snakket varmt om det arbeidet hun nå skal vie seg fult til:

— Jeg gleder meg til å bruke all min tid på de som er Norges fremtid jeg har ansvar for en million barn og unge – dette er det avgjørende viktig for å bekjempe forskjeller i fremtiden, sier Halvorsen.

Takketale

Halvorsen takket velgere og partifeller for sine 15 år. Det hurmet i salen da Halvorsen ville takke mediene:

— Jeg har lyst til å takke norsk presses for godt samarbeid – for mange hyggelige stunder, og mange irriterende stunder. Jeg har stor respekt for mange pressefolk – nå som jeg går av regner jeg med at det bare blir pene bilder av meg i avisen.

— Jeg vil takke mannen min for at han er en kyniker og for hans forhold til mediene: Han mener at alt som skrives i avisen er løgn inntil det motsatte er bevist, sier Halvorsen.

Hun takket også sine rødgrønne samarbeidspartnere:

- Jeg har lyst til å takke Jens, Åslaug og Liv Signe – vi har skrevet historie sammen. Vi har klart å legge en ny kurs for Norge sammen.

Valget

I ettermiddag blir nestleder Audun Lysbakken etter alt å dømme valgt til SVs nye leder. Det skjer under en uke etter at han måtte gå av som barne- og likestillingsminister etter skandalen rundt støtten til Jenteforsvaret og Reform - ressurssenter for menn.

Lysbakken har siden februar vært den eneste kandidaten til ledervervet. Avgangen som statsråd har imidlertid fått hans motstandere til å mobilisere, selv om det ikke finnes noen motkandidat. Blant spenningspunktene på landsmøtet lørdag, blir hvor mange som ikke vil støtte Lysbakken og avgi blank stemme.

Det ble nok ikke helt slik som Halvorsen hadde forestilt seg da hun under valgvaken ved kommunevalget i fjor, annonserte at hun skulle trekke seg.

— Jeg har vært partileder i snart 15 år. Jeg er så privilegert å ha ung og erfaren generasjon som kommer etter meg. De trenger å slippe til. Det er behov for fornyelse, sa Halvorsen under valgvaken.

Partiet skulle ha en åpen prosess rundt ledervalget – og først annonserte Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell at de ville ta opp kampen om ledervervet. På amerikansk vis, innkalte Audun Lysbakken til pressekonferanse hvor også han kastet seg inn i kampen. Solhjell valgte å trekke seg, og da var det bare to igjen. Lysbakken hadde overtaket fra første stund, og 14. februar innså Holmås at han ikke hadde den støtten han håpet på, og trakk sitt kandidatur.

Alt lå til rette for at Lysbakken skulle bli valgt til SVs nye leder - så ble det avslørt at Lysbakken gav 154.000 kroner til Jenteforsvaret, som var et underbruk av Sosialistisk Ungdom