NetCom åpner i dag for 4G-surfing på mobilen i Oslo og Bergen, og innen slutten av juni skal hele nettet være oppgradert med funksjonaliteten som gjør det mulig å surfe med 4G-fart på smarttelefonen, skriver Netcom i en pressemelding.

Netcom som var først i verden med å tilby 4G/LTE allerede i 2009, har så langt tilbudt LTE via 4G-rutere, USB-dongler og nettbrett.

Nå er det omsider klart også for mobiltelefoner som er kompatible med Netcoms LTE-nett. Telenor åpnet forøvrig for mobiltelefoner i sine LTE-nett allerede før jul.

— Mobilvanene har endret seg radikalt siden NetCom lanserte 4G i 2009. Da hadde vi behov for høye hastigheter på PC-en, nå har vi det samme behovet på smarttelefonen. Vi bruker mobilen mer til sosiale medier, nettsurfing og musikk enn ringing og SMS. Våre kunder har behov for høy surfefart, og det er en glede å tilby 4G-hastigheter på mobilen, sier August Baumann, administrerende direktør i Teliasonera Norge.

Bytter mellom 3G og 4G

Årsaken til at Netcom har valgt å vente med å slippe mobiltelefonene løs i 4G-nettet, er at man har jobbet med å kvalitetssikre og få på plass såkalt Circuit Switch Fallback.

4G-nettet er nemlig et rent datanettverk, noe som i praksis betyr at du kobler deg til Internett over 4G, men ikke tar vanlige telefonsamtaler her.

Når du skal ringe vil telefonen bytte over til 3G-nettet, for deretter å bytte tilbake til 4G-nettet når du er ferdig. Datatrafikken skal gå som normalt under samtale, men da altså over 3G-nettet. Det er denne løsningen som kallesCircuit Switch Fallback, og som nå er på plass i Netcoms nett.

I løpet av de neste tre ukene vil NetCom-kunder få aktivert 4G-tjenesten på sitt abonnement, slik at de ikke trenger foreta seg noe annet enn å ha en telefon som støtter 4G. Ifølge Netcom dekker de nå 44 % av befolkningen med sitt 4G-nett.

NetCom selger i dag følgende smarttelefoner med støtte for 4G:

— HTC One

— HTC One mini

— HTC One SV

— Huawei Ascend P2

— LG Optimus G

— Nokia Lumia 920

— Nokia Lumia 820

— Samsung Galaxy S4 (kommer med 4G-støtte i løpet av juni)

— Samsung Galaxy S4 Mini

— Samsung Galaxy S4 Mega

— Samsung Galaxy SIII LTE

— Samsung Note II LTE

— Sony Xperia Z

— Sony Xperia V

— Sony Xperia ZR

— ZTE Grand ERA LTE

— iPhone 5 (Krever en oppdatering fra Apple, og tidspunktet for denne foreligger ikke per i dag.)