Den omstridte og frittalende toppsjefen i Europas største lavprisselskap Ryanair var knallhard under sin hastig innkalte pressekonferanse på Rygge torsdag ettermiddag.

O'Leary vek ikke da han omtalte kritikken mot Ryanair torsdag.

Han fortalte detaljert om de to kvinnene som nå har varslet søksmål i Norge mot sin tidligere arbeidsgiver. De jobbet for et bemanningsbyrå, og ikke direkte for Ryanair, poengterte han.

Begge ble oppsagt fordi de ikke gjorde jobben sin, sa konsernsjefen i selskapet som sysselsetter 8500 ansatte i Europa. Den ene dukket flere ganger ikke opp på jobben, mens den andre bidro til å bryte Ryanairs sikkerhetsforskrifter.

— Slik kan vi vikke ha det, sa O'Leary.

Han nøyde seg ikke med det. O'Leary leste opp fra oppsigelsesbrevene og tilbød kopier til de fremmøtte medierepresentantene i lokalet på Rygge.

Det fikk nestleder Vegard Einan i YS-forbundet Parat til å reagere senere torsdag.

- Slikt er i hvert fall brudd på personopplysningsloven. O'Leary demonstrerer her hvordan han skaper den kulturen av frykt innad i Ryanair som de to tidligere ansatte har beskrevet. Det er nettopp dette poenget som de fortalte oss da de kontaktet Parat for å starte prosessen mot Ryanair, sier Einan.

— Han gjør det klart hva som vil skje med ansatte som våger å gå ut mot Ryanair. De blir forfulgt og uthengt, sa Einan til Aftenposten i går kveld.

- Irsk lov

— Ryanair opererer under irsk lov, gjentok O'Leary en rekke ganger på pressekonferansen da han lekset opp for mediene.

- Du får ikke betaling hvis du ikke jobber, men slik er det i flere bransjer rundt om i verden, inkludert IT, luftfart og ikke minst i mediebransjen, sa O'Leary.

Vi har ingen ansatte som arbeider i Norge. Ryanairs folk jobber i irskregistrerte fly og må forholde seg til irske regler. Du betaler sosiale avgifter og skatt der hvor arbeidsgiveren er basert, sa O'Leary.

Direktør Jan Magnus i rettsavdelingen i Skattedirektoratet forklarer de generelle reglene om skattlegging av enkeltpersoner i en e-post:

- Det er slik at personer som er bosatt i Norge, er skattepliktige til Norge for alle sine inntekter og formue, herunder for lønnsinntekt fra sitt arbeid som flyvende personell. For personer som arbeider for et flyselskap som er hjemmehørende i Irland, kan den samme inntekten også beskattes i Irland, skriver Magnus.

Han minner også om skatteavtalen mellom Norge og Irland som inneholder regler slik at enkeltpersoner ikke blir rammet av dobbeltbeskatning.

Spark til Stoltenberg

Ryanair-sjefen kom også med et spark til statsminister Jens Stoltenberg, som har sagt at han aldri har reist med Ryanair, og heller aldri vil gjøre det. Ryanair skaper jobber i Norge, mente O'Leary.

- Og hvorfor undersøker Stoltenberg ikke hva som er skjedd i SAS, der lønningene er kuttet med 17 prosent og 6000 jobber er borte? sa O'Leary.