KRISTIANSAND: — Snusere får mindre kreft, det ligger i sakens natur. En røyker har ti år kortere liv, og de siste årene er elendige, med hjertetrøbbel, kols, angina og slag. Av to onder er snus helt klart å foretrekke. Hvis ungdom kan bytte ut røyk med snus, er det bare heldig, sier allmennpraktiserende lege Arnt Helleren (68) fra Kristiansand.

Han anbefaler ungdommer som kommer til ham som lege til å snuse i stedet for å røyke.

— Ja, hvis det betyr at de røyker mindre, anbefaler jeg det. Da har du en fordel, sier jeg, for gevinsten ved å gå fra røyk til snus er stor, sier Helleren.

Tror du det er bedre å snuse enn å røyke? Diskutér under artikkelen og stem i avstemningen til høyre!

Konflikt

Frontene er steile i den tidvis snusfornuftige diskusjonen om tobakkens populære nikotinstoff heller bør inntas gjennom sort pulver under leppa, eller inhalert i tjære.

Overfor Aftenposten avviste professor Maja-Lisa Løchen i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, og nylig avgått leder for Nasjonalt råd for tobakksforebygging, at snus var en fordel.— Jeg blir helt rasende av dette. Ingen undersøkelser dokumenterer at snus er et effektivt røykeavvenningsmiddel, tvert imot blir mange dobbeltbrukere. I tillegg er det fare for store helseskader som kreft i bukspyttkjertel og spiserør ved bruk av snus, sa Løchen.

Søndag gikk forsker Karl Erik Lund ut, og mente myndigheten burde anbefale snus for å få flere til å slutte å røyke. Utspillet har skapt storm.

Støtte

Men Lund får støtte av legen på fallrepet i Kristiansand.

— Hvis du først skal bruke nikotin, er snus bedre enn røyk. Hovedproblemet for røykerne er kolsen som kommer gradvis, sier Helleren.

Da han startet opp praksis i 1973, røykte han selv snadde - også på kontoret. Siden gikk han over til cigarillos, før han sluttet helt i 1988.

— Men hva vet vi om skadevirkningene av snus på lang sikt?- Nikotinen skaper økt puls og blodtrykk. Det som holdes frem er faren for munnhulekreft. Men det forekommer veldig sjeldent. Røyk har helt klart mye større farer, sier Helleren.

- Ikke blandingsbruk

Helleren tror ikke på at folk som går fra røyk til snus ender opp som "blandingsmisbrukere".

— Det virker ikke sånn ut fra min erfaring, sier han.

Etter 39 år som lege med egen praksis i Kristiansand, går han fredag av, og mener det er en riktig tid.

— Med samhandlingsreformen skal vi respondere på behov innen to minutter. Det er himla greit å gå av med pensjon nå, min tid er over, sier Helleren.

Hva mener du?