KIRUNA / BARDUFOSS: — Øvelsen går som normalt, men alle mannskaper vi kan avse settes inn i letingen etter flyet, sier informasjonssjef Marianne Øiahals i Hæren Nord-Norge til Aftenposten.no.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding fra svensk lufttrafikktjeneste ca. kl. 15.50 om at et norsk C130j Hercules ikke hadde landet i Kiruna i Sverige, som ventet.

Senere på kvelden ble det bekreftet at flyet hadde styrtet, men at det ikke var lokalisert.Forsvarsministeren vil ikke avblåse militærøvelsen Cold Response selv om fem offiserer er savnet.

– Dette vil prege øvelsen veldig sterkt. Vi vil markere det som har skjedd og gjøre naturlige tilpasninger. For øvrig mener vi det er riktig at øvelsen fortsetter, sier Espen Barth Eide til NTB.

De fem savnede er: Ståle Garberg, Kaptein, 42 år, fra Oslo, Truls Audun Ørpen, Oberstløytnant, 46 år, fra Oslo, Bjørn Yngvar Haug, Kaptein, 40 år, fra Ullensaker, Siw Robertsen, Kaptein, 45 år, fra Oslo og Steinar Utne, Kaptein (midlertidig), 35 år, fra Oslo.

Letingen vanskeliggjort av dårlig vær

De fem som er savnet er Ståle Garberg, Truls Audun Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne.

Rett etter klokken 23.00 ble det imidlertid opplyst fra den svenske redningssentralen at de norske og danske helikoptrene ble satt på bakken fordi været var for dårlig.

Både svenske og norske bakkemannskaper fortsetter imidlertid letingen gjennom natten for fullt, med hjelp av et norsk Orion-fly og et amerikanske Awacs-fly.

Det savnede flyet skulle hente mannskaper i Kiruna, som en del av øvelsen Cold Response som pågår i Nordland og Troms i disse dager.

Flyet styrtet

Under en pressekonferanse forsvarsminister Espen Barth Eide holdt klokken 21.00 torsdag kveld, bekreftet han at flyet hadde styrtet og at de fem offiserene er norske.

— Dette er en av de verste beskjedene en forsvarsminister kan få. Først at et norsk fly er savnet og senere at det er bekreftet styrtet, sa Barth Eide da han møtte pressen torsdag kveld.

Mannskapet har fortsattstatus som savnet.

Omkring tre kvarter før Barth Eide hadde sin pressekonferanse, sendte Forsvarsdepartementet en pressemelding til NTB der de bekreftet av de fem offiserene ombord i flyet hadde omkommet. Dette ble trukket tilbake et kvarter senere.

- Meldingen har blitt sendt ut ved en feiltakelse. Vi beklager dette veldig mye, sierMarita Isaksen Wangberg, pressevakt i Forsvarsdepartementet til Aftenposten.no.

Flyet av typen Hercules C130J tok av fra Evenes klokken 13.40 og flytårnet i Kiruna hadde siste kontakten med flyet 14.43. Flyet er et av Forsvarets nyeste og mest moderne fly, og ble døpt 17. august 2010. Det gikk under navnet "Siv". Mannskapet er topptrent for å fly denne flytypen, og svært erfarne.

Etter at det flunkende nye flyet ble meldt savnet, bestemte forsvaret seg for å sette alle de andre Hercules-flyene dehar på bakken.

Store ressurser

Skulle det bli nødvendig med enda mer mannskapskrevende søk etter flyet, kan det bli aktuelt å sette inn store militære ressurser på bakken dersom man kan avgrense søksområdet.

— Vi har mye folk i området. Vi har beltevogner, snøskuter. Vi har mye ressurser å spille på, sier Rune Haarstad, presseoffiser ved Cold Response.

16 300 soldater deltar på øvelsen Cold Response.

Den svenske Sjö och räddningssentralen har flere ganger gjennom ettermiddagen og kvelden varslet om mulige nødsignaler og mulige observasjoner av såkalte "varme punkter". Men rett før midnatt natt til fredag, skriver de på sine nettsider at disse ikke hadde ført til noe gjennombrudd.

- Disse indikasjonene trenger ikke ha noe med hendelsen å gjøre, men vil i så tilfelle bli bekreftet så snart det er grunn til det, skriver centralen.

Svensk redningstjeneste leder aksjonen. Fra norsk side tilbyr Hovedredningssentralen Nord-Norge assistanse i form av fly, helikopter og bakkemannskap.