Er du ikke i risikogruppen, skal du ikke vaksinere deg mot influensa, mener forskere. Foto: PHRASEA

KRISTIANSAND: Folkehelseinstituttet anbefaler at personer som tilhører visse risikogrupper blir vaksinert mot influensa hvert år. Det gjelder alle som har fylt 65 år, beboere i omsorgsboliger og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og barn og voksne med enkelte kroniske sykdommer.

Men er du ikke i risikogruppene, bør du la være å vaksinere deg mot influensa. Årsaken til det er at friske mennesker er bedre rustet mot nye influensatyper dersom man har hatt influensa, enn om man bare vaksinerer seg. Disse anbefalingene er det enighet om, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Anbefaling

Men anbefalingen om at helsepersonell som er i jevnlig kontakt med pasienter vaksinerer seg, for å hindre at pasientene blir smittet, er imidlertid noen av Folkehelseinstituttets forskere uenige i.

I enkronikki Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 22/2013 utdyper de hvorfor.

Førsteforfatter og tidligere forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Haneberg, mener influensavaksine til friske arbeidstakere virker uheldig for dem på lang sikt.— Infeksjon ser ut til å være en fordel. Infeksjon kan beskytte mot senere influensa og det kan også beskytte mot nye stammer av influensa, f.eks. ved en pandemi. Så vi mener at de som vaksinerer seg uten å trenge vaksinen akkurat da, kan komme dårligere ut senere, sier Haneberg til Tidsskriftets podkast.

Derfor bør helsemyndighetene heller satse på intensivert vaksinering av risikogruppene. For få av disse vaksinerer seg per i dag.

Lege og epidemiolog Preben Aavitsland fra Kristiansand er daglig leder i Epidemi.no, men jobbet i Folkehelseinstituttet fra 1991 til 2012, hvorav ti år som Norges statsepidemiolog og sju år beredskapsdirektør. Han deler ikke synspunktene til forskerne.

— Innvendingen fra forskerne er ikke av ny dato. Og det er heller ingen stor uenighet om at årlige vaksinasjoner av friske mennesker, svekker den langvarige motstanden mot influensa, sier Aavitsland.

Samtidig mener han innvendingen fra forskerne foreløpig bare er en hypotese, som ikke er underbygget med vitenskapelig dokumentasjon. Derfor støtter han rådet fra sin tidligere arbeidsgiver, Folkehelseinsitituttet, om at helsepersonell skal fortsette å vaksinere seg.

— Influensa er en potensielt dødelig sykdom for mennesker som fra før er svekket. Og det er et faktum at vaksinen virker dårligst på de som trenger den mest, nemlig eldre og syke. Derfor bør helsepersonellet vaksinere seg. slik at de ikke smitter pasientene sine.

Dessuten er det et faktum at kan være smittet av influensa før man merker symptomene av den. Dermed kan helsepersonell smitte pasientene sine før de selv er klar over at de er syke.

I tillegg understreker han viktigheten av at helsepersonell tar de hygieniske forholdsreglene som fins, både med å unngå bruk av smykker, hoste i armhulen og hyppig vasking.

— Mellom fem og 10 prosent av helsepersonellet som ikke vaksinerer seg blir syke av influensa. Når de merker symptomene er det viktig at de holde seg hjemme fra jobb, så ikke de smitter videre, sier Aavitsland.