For første gang har en studie dokumentert en sammenheng mellom eksponering av ftalater, som kan finnes i plast, og høyt blodtrykk. Foto: Evgeny Mukhin NTB/SCANPIX
Ftalater brukes i produksjon av plastikk for å øke fleksibiliteten. Nå viser forskning at miljøgiften kan utgjøre en fare for barn og unges helse. Foto: MartinW NTB/SCANPIX

Det lukter ikke og er fargeløst, men ftalater dukker opp nær sagt overalt: I plastkopper, i plastemballlasje, plastflasker og badeballer etc.

Ftalater brukes i produksjon av plastikk for å øke fleksibiliteten og mykne materialet.

Nå viser forskning at visse typer av ftalater kan utgjøre en fare for barn og unges helse, rettere sagt øke risikoen deres for høyt blodtrykk.

Forskere ved New York University's Langone Medical Centre har i samarbeid med forskere fra University of Washington og Penn State University School of Medicine undersøkt nær 3000 barn.

Utgjør en fare

For første gang har en landsomfattende undersøkelse dokumentert en sammenheng mellom eksponering av DEHP (di-2-ethyhexylphthalate), en type ftalater, og høyt blodtrykk.

Studien ble publisert i Journal of Pediatrics denne uken, skriverScience Daily.

Miljøgiftene kommer inn i kroppen gjennom mat og drikke.

— Bakgrunnen for at vi ønsket å se på sammenhengen mellom ftalater og barns blodtrykk, var at vi fra før har sett en generell økning i blodtrykk hos barn, samtidig som vi har sett en økning og påvisning av hormonforstyrrelser som følge av kjemikalier brukt i produksjon av plast, sier barnelege Leonardo Trasande ved New York University's Langone Medical Centre.

Hypotesen er at DEHP kan påvirke påvirke celler i hjertet og blodårene.

Forskerne bak studien sier at den observerte effekten av høye verdier av DEHP på blodtrykket kan synes liten. Men selv små utslag på individuelt nivå kan imidlertid ha stor betydning for barn og unge som gruppe.

Strengt regulert

— Det er vanskelig å kommentere studien direkte når vi ikke kjenner mer til bakgrunnsdataene, sier rådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

Julie Tesdal Håland Foto: Mattilsynet

— Generelt kan vi si at det har vært mye fokus på denne stoffgruppen, ftalater er allerede strengt regulert fordi det har vist å ha hormonforstyrrende effekter. Grenseverdiene er satt av EU og deres mattrygghetsorgan på dette feltet, ESFA – Norge har samme regelverk, legger hun til.Dersom studier og forskning viser noe nytt i risikobildet, vil ESFA ta tak i dette og vurdere om grenseverdiene er gode nok for å ivareta tryggheten.

Plast + fet mat

Mattilsynet vil ikke komme med noen spesifikke råd rundt bruk av plastikkflasker eller ei. Ftalater brukes gjerne i plast som skal være veldig myk, de fleste plastflasker inneholder ikke dette.

— Derimot er det viktigere å være obs på myke plasthansker, plastfolie og skrulokk som har plast i en tettering, særlig når dette er i kontakt med feit mat. Analyser viser at fete næringsmidler lettere trekker til seg ftalater enn det for eksempel vann gjør. Sjekk derfor at plastfolien du pakker inn maten med ikke har noen bruksbegrensninger, dette skal stå merket, sier Håland.

- Vær obs på coctaileffekten

— Hver for seg gjør de hormonforstyrrende stoffene, som ftalater er en del av, mulig liten skade – i hvert fall i de konsentrasjonene vi utsettes for. Problemet er at vi utsetter for så mange av dem. Når hormonforstyrrende stoffer og andre kjemikalier risikovurderes, tas det sjelden hensyn til den såkalte cocktaileffekten - at hormonforstyrrende stoffer kan virke sammen. Det tar regelverket i liten grad hensyn til i dag, sier daglig leder i

Espen Heggedal Foto: Grønn Hverdag

Grønn Hverdag, Espen Heggedal.

— Derfor mener Grønn Hverdag at det eneste riktige er å redusere eksponeringen for hormonforstyrrende stoffer så mye som mulig, og å fase ut hormonforstyrrende stoffer der man kan, legger han til.

- Ftalater er noe vi kan kontrollere og regulere

Hypertensjon, eller høyt blodtrykk, betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som defineres som normalt.

Dette forekommer oftest hos mennesker på over 50 år. Nylige amerikanske studier viser at 14 prosent av USAs voksne befolkning har pre-hypertension or hypertensjon, men problemet blir mer og mer vanlig blant barn også i takt med en global fedme-epidemi.

Den samme forskningsstudien har tidligere funnet en link mellom overvekt og kjemikalier funnet i den samme hverdagsemballasjen som brusflasker, men da et annet stoff: Bisfenol A.

— Fedme er hovedårsaken til høyt blodtrykk hos barn, men denne studien viser også at miljømessige faktorer også er en del av problemet. Det er viktige funn fordi eksponering av phthalater er noe vi kan kontrollere og regulere, sier Trasande.

— Vår studie understreker behovet for politisk handling for å begrense eksponeringen av denne type kjemikalier, legger Trasande til.

--- ## FAKTA:

Ftalater: En gruppe kjemikalier som tilsettes PVC-plast for å gjøre den myk.

Bisfenol A: "Byggestein" i plasttypen polykarbonat, en hard og gjennomsiktig plasttype. Har tidligere vært brukt i bl.a tåteflasker, men det er nå forbudt.