Les også: Dette er de viktigste postene i statsbudsjettet.

Mandag morgen la finansminister Sigbjørn Johnsen frem statsbudsjettet for 2014. I Stortinget lot ikke reaksjonene fra opposisjonen vente på seg.

Krfs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, tror et av de store spenningsmomentene er om den nye regjeringen vil holde seg til handlingsregelen.

— For Høyre er det en øm tå hvis det skal kunne påstås at de er uansvarlige, samtidig har de lovet mye i valgkampen som koster penger. Dette er en av de viktigste x-faktorene for den nye regjeringen.

-Har du sett noen snubletråder i budsjettet så langt?

-Noen vil kanskje si at den stramme pengebruken er en snubletråd, sier Syversen.

Holder på handlingsregelen

Nestleder i Høyre Jan Tore Sanner sier Høyre spesielt vil se på om den rødgrønne regjeringen tar nok hensyn til små og mellomstore bedrifter, samt gründere.

— Vi har sett at det er fallende investeringer og fallende etterspørsel på det internasjonale markedet etter norske varer og tjenester, sier Sanner.

- Vil den nye regjeringen videreføre den rødgrønne regjeringens pengebruk?

— Høyre og Frp er enige om å holde fast på handlingsregelen, men vi har sagt at vi ønsker å vri bruken av oljepengene til investeringer i infrastruktur, kunnskap og næringsliv. Så vil vi etter hvert vurdere om regjeringens krittstrek er den rette, sier Sanner.

Les også: Dette er de viktigste postene i statsbudsjettet.

Fornøyde med studiestøtte

Nestleder Terje Breivik i Venstre er glad for at Regjeringen holder seg godt innenfor handlingsregelen, viktig for norsk næringsliv og for kronekursen.

-Jeg er fornøyd med at de virkelig viser vilje til et grønt skatteskifte som premierer klimavennlig forbruk. Vi skal gjøre det vi kan i Stortinget for å forsterke dette, sier Breivik.

Han er også glad for innføringen av 11 måneds studiestøtte.

— Men det er litt betenkelig at det er neste regjering som må få pengene på plass til dette.Det sier litt om holdningen de har hatt til studiefinansiering, sier Breivik.

Frp skal se på helheten

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, mener det viktigste nå er å se nærmere på utgiftene i den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

— De legger opp til å bruke 2,9 prosent av avkastningen fra oljefondet. Vi må se hvordan Regjeringen har sagt at pengene skal brukes, og finne ut hvilket handlingsrom som ligger i budsjettet, sier Nesvik til Aftenposten.

På spørsmål om hva som blir det viktigste for den nye Regjeringen å endre på i budsjettet, svarer Norvik at de må «se på helheten».

- For sent og for puslete

De Grønne mener statsbudsjettet kjennetegnes av manglende evne til åprioritere og slett miljøsatsning.

— I åtte år har regjeringen holdt stø kursmot økt oljeavhengighet. Dette budsjettet bare bekrefter denne utviklingen.Klimautfordringene tas ikke på alvor. Miljøsatsingen kommer for sent og blirfor puslete, sier partileder Rasmus Hansson i en pressemelding.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener de rødgrønnesavskjedsbudsjett har viktige mangler.

– Skal vi utjevne forskjellene og styrke velferden, må viøke skattene for de rikeste og sikre kommuneøkonomien. Dessverre tviholder derødgrønne på Høyres skattenivå fra 2004, og fortsetter underfinansieringen avkommunene. Nå er kommunegjelden på rekordhøye 180 milliarder kroner, sier Moxnes.