KRISTIANSAND: Hun håper regionale beredskapssentre vil komme med en ny regjering.

— Jeg er opptatt av at et slikt senter skal gi trygghet for folk på Sørlandet og at vi får en så god beredskap som mulig, sier Åse Michaelsen.

Hun regner med at en borgerlig regjering vil redusere antall politidistrikter drastisk. Frp mener det er nok med fem-seks distrikter i stedet for dagens 27. I tillegg vil de legge et beredskapssenter til hvert av de nye politidistriktene.

Et slikt senter mener Åse Michaelsen kan plasseres på Kjevik.

— Vi vet ikke om vi blir knyttet til Rogaland eller Telemark ved en politireform. Derfor er det viktig at vi får laget en plan slik at vi er i forkant, sier Åse Michaelsen.

Helikopterberedskap

Regjeringen vil bygge et nasjonalt beredskapssenter på Alnabru i Oslo, i tråd med anbefalingene fra 22. juli-kommisjonen. Frp mener det ikke er nok og vil i tillegg opprette beredskapssentre i hvert av de nye politidistriktene.

De skal blant annet ha helikopterkapasitet og skal kunne disponere en egen beredskapstropp ved kriser. Sentrene skal samordne nødetatene som sivilforsvaret, heimevernet og politi ved en krise og sørge for at de har trent sammen.

— Når vi ønsker slike regionale beredskapssentre, er responstiden en viktig grunn. Hvis vi har et beredskapssenter i en annen del av landet, tar det altfor lang tid å komme hit, sier Åse Michaelsen.

Hun mener Kjevik er et perfekt sted både på grunn av at de har bygningene og annen infrastruktur som skal til. I tillegg mener hun den geografiske plasseringen er rett.

— Bare tenk på den nærheten vi har til havet her på sydspissen av Norge, sier Michaelsen.

Programfestet

Frp har gått inn for både beredskapssentre og å redusere antall politidistrikter.

De andre borgerlige partiene har ikke bestemt seg for hvor mange politidistrikter de mener trengs eller om Norge må ha mer enn et sentralt beredskapssenter.

— Det er den jobben jeg må gjøre. Jeg må snakke med de andre borgerlige partiene, men også de rødgrønne må ta dette på alvor, sier Michaelsen som legger til at også de ønsker et sentralt beredskapssenter.

— Et sentralt beredskapssenter vil ha et utvidet ansvar siden institusjoner som kongehus og regjering ligger i Oslo. Men det betyr ikke at resten av landet ikke skal ha trygghet.

Nøler

Høyres kandidater i Agder er avventende både når det gjelder beredskapssenter og spørsmålet om å redusere antall politidistrikter.

— Vi er opptatt av et nasjonalt beredskapssenter. Det Åse Michaelsen sier om et regionalt senter er nytt for meg, sier Ingunn Foss, Høyres førstekandidat i Vest-Agder.

Hun vil ikke ha noen formening om hvor mange politidistrikter det bør være.

— Trygghetene er det viktigste, og det er for tidlig å ta stilling til inndeling nå. Det er akkurat som kommunedebatten. Vi må heller se på hvordan vi kan løse oppgavene på best mulig måte i stedet for å henge oss opp i antall, sier hun.