Den mislykkede rakettoppskytningen er en ydmykelse for Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un, som kom til makten da faren Kim Jong-il døde i fjor.

Langdistanseraketten ble skutt opp klokka 7.39, opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea, som fulgte rakettens bevegelser med argusøyne. Etter et drøyt minutt eksploderte raketten i lufta, og restene av den styrtet ned i Gulehavet.

– Idet den falt mot jorda, ble den rammet av nok en eksplosjon, forteller generalmajor Shin Won-sik.

Langdistanseraketten kom 151 kilometer opp i lufta før den eksploderte. Rester av den ble funnet over et stort område i Gulehavet.

Værsatellitt

Nord-Korea hadde døpt raketten Unha-3. Den ble skutt opp fra en base nær grensa til Kina på Nord-Koreas vestkyst.

Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet er en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Noen timer etter oppskytingen fredag morgen vedgikk nordkoreanerne at oppskytingen ikke var gått som planlagt.

– Forskere, ingeniører og eksperter vil forsøke å finne ut hva som gikk galt, sa en nyhetsoppleser på nordkoreansk fjernsyn.

Oppskytingen av raketten var ment som et ledd i Nord-Koreas markering av 100-årsdagen for landsfader Kim Il-sungs fødsel den 15. april. Nederlaget er desto større for landets nye leder, Kim Il-sungs barnebarn Kim Jong-un.

Den mislykkede oppskytingen er ikke god reklame for Nord-Koreas våpenindustri, fastslår en kilde i Det hvite hus.

– Oppskytingen ga Nord-Korea en mulighet til å vise fram sine varer. Deres kunder vil nå tenke seg om før de kjøper noe, sier kilden.

Internasjonal fordømmelse

USA, Japan og Sør-Korea fordømmer oppskytingen og mener den er en provokasjon.

– Nord-Korea ender bare opp med å isolere seg ytterligere med slike provoserende handlinger og kaster bort sine penger på våpen og propaganda mens folket sulter, sier pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Oppskytingen er ulovlig, fastslår han.

– Selv om den var mislykket, er det en provoserende handling som truer sikkerheten i regionen, sier Carney.

Også Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle fordømmer oppskytingen.

– Dette er i strid med internasjonale regler, og det vil bidra til å øke spenningen på Koreahalvøya, sier han.

Hastemøte

FNs sikkerhetsråd innkalte til hastemøte da det ble kjent at Nord-Korea hadde skutt opp raketten. Møtet skulle etter planen holdes i løpet av dagen fredag.

I forkant var Nord-Korea i kraftige ordelag blitt advart mot å gjennomføre oppskytingen. Alle de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd er enige om at oppskytingen er ulovlige, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2009 en resolusjon om forbud mot nye prøveoppskytinger av ballistiske missiler i Nord-Korea.

Ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton er det ingen tvil om at ballistisk missilteknologi er tatt i bruk i Unha-3-raketten.

– Vi vil kreve at Sikkerhetsrådet tar skritt dersom Nord-Korea gjennomfører oppskytingen, advarte hun torsdag.