AGDER: Humberto er en tropisk syklon, som er de kraftigste uværene som finnes, melder storm.no. I starten av neste uke vil rester av den, i form av et lavtrykk, sannsynligvis treffe Norge. Meteorolog Cecilie Villanger sier til storm.no at prognosene viser at det kan komme opp mot 100 millimeter nedbør på ett døgn.

— Det er først og fremst Vestlandet som kan få storm mandag eller tirsdag, opplyser Ingrid Bentsen, meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Fædrelandsvennen.

Melder kuling

Likevel kan stormen få konsekvenser på Sørlandet, og da spesielt i vestlige strøk av Agder.

— Det kan bli kuling på utsatte steder i fjellet og ved kysten i Agder, sier Bentsen.

Meteorolog Stig-Arild Fagerli hos Stormgeo melder enda mer vind.

— Det man vil merke på Sørlandet er stiv, kanskje sterk kuling langs kysten. Det vil bli kuling østover i Aust-Agder helt frem til Telemark, sier Fagerli, og legger til at det samme vil gjelde fjellstrøkene.

Lite nedbør

Ingrid Bentsen sier at det ikke ser ut til å komme de store nedbørsmengdene på Sørlandet.

— Men det er for tidlig å si hvor mye nedbør det blir. Vi har sagt at det kan bli storm på Vestlandet. Men det er i så fall en kortvarig storm. Det er snakk om timer, sier Bentsen.

Fagerli hos Stormgeo melder på det meste ti til tolv millimeter nedbør i Flekkefjord, og gradvis mindre jo lengre øst man kommer.

Den sterke vestavinden kan imidlertid vare lenger enn et par timer.

— Det blir kuling store deler av mandagen og tirsdagen, sier Bentsen.

Kan bli snø i fjellet

Med lavtrykket synker temperaturen. Ifølge Stig-Arild Fagerli vil det bli ti til tolv grader i Flekkefjord når lavtrykket står på som verst.

— Den kalde lufta fører til at nedbøren etter hvert vil komme som snø i fjellovergangene, sier Fagerli.

Humberto kommer fra Shetland når rester av den ser ut til å treffe Norges vestland og Midt-Norge i en fart på sju knop. Deretter vil den antakelig passere over Sør-Norge før den fortsetter østover i retning Finland.

Ifølge storm.no ble Humberto dannet utenfor Kapp Verde-øyene tidlig denne måneden. 8. september vokste den til storm. Torsdag ligger uværet sørvest for Azorene.

Godt vær i forkant

Syklonrestene bringer imidlertid også med seg godt vær - i forkant.

— Det vil bli et vær som nødvendigvis ikke minner om høst i dagene i forkant. I Kristiansand kan det se ut til å bli opp mot 20 grader i begynnelsen av uka, sier Stig-Arild Fagerli.