Bård Tufte Johansen har sist vært å se på tv i "Brille". Her er han sammen med Egil Hegerberg. Foto: Varfjell, Fredrik

— Det vil alltid være en grense for hva man kan tulle med. Blant komikere og på skrivestua blir alt tulla med, men alle har en følelse av hva man kan tulle med på en scene. Men vi er som hunder som jakter på ryper, og vil alltid pushe den grensen, sier Bård Tufte Johansen.

Komikeren, som slo gjennom med programmene «Lille Lørdag» og «Åpen post» på NRK, kom lørdag til Kristiansand med sitt enmannsshow «Mann (44)».

Ingen bitter 44-åring

Showet har fått gode kritikker, og Tufte Johansen har spilt over 130 show landet rundt etter premieren i februar. I Kilden ble to forestillinger i konsertsalen tilnærmet utsolgt.

— Det handler om en mann på 44 år som endelig kan fortelle hvordan ting er for ham. Folk kjenner seg igjen i det. Jeg er ingen bitter 44-åring, men jeg har ting å melde. Målet er at publikum skal le mye, og at det skal være morsomt hele tiden, sier mannen som nå har blitt 45 år.

Ved sesongstarten høsten 2009 gjorde Bård Tufte Johansen et stunt under pressetreff med Norges ski- og skiskytterelite på Beitostølen. Svineinfluensa og smittefare var et hett tema, og komikeren ankom pressekonferansen med en liten gris. Foto: Poppe, Cornelius

Turneen varer til nyttår, og på nyåret blir det enda et tjuetalls forestillinger i Oslo. En suksess med andre ord, også økonomisk.

— Det koster å leie saler og å få opp et show, og det er flere som tjener mer lettjente penger enn meg. Jeg får en prosentsats av inntektene, men jeg vil nyte godt av dette. Jeg tjener bra, innrømmer komikeren.

Ny, norsk humor

Her er gjengen fra "Lille Lørdag" samlet utenfor rutebilstasjonen i Arendal. Fra venstre Vidar (Bård Tufte Johansen), Jan-Tore (Harald Eia), Øystein (Øistein Johansen), djevelen fra Froland (Erik Dale) og Mustafa (ukjent). Foto: Kvale, Jens O.

I «Mann (44)» står telemarkingen for første gang alene på en scene. Selv sier han det er «morsommere på scenen, men kjedeligere etterpå». Inspirasjonen har han blant annet hentet fra den amerikanske komikeren Louis C.K.

— Det er imponerende å se hvordan han prater om sitt privatliv. Han er helt ærlig, og er nok mer vågal enn jeg er. Men jeg snakker ganske ærlig om meg selv. Det er mer rom for å være ærlig på en scene, enn på tv, sier 45-åringen.

Tufte Johansen er sammen med komikere som Harald Eia, Atle Antonsen, Kristopher Schau blant de fremste representantene for den nye, norske humoren, der det private trekkes mer fram og grensene for hva som er flaut tøyes til det ytterste.

Bård Tufte Johansen var programleder under Idrettsgallaen i 2009. Her mottar han trofeet for Årets mannlige utøver på vegne av Andreas Thorkildsen. Foto: Solum, Stian Lysberg

— Standup-komikere har fortalt de mest pinlige ting, og det har blitt morsomt. Det handler om hvordan man forteller det, sier Tufte Johansen, som mener han og komikerkollegene utnyttet et tomrom som oppsto etter humorgrupper som KLM, Prima Vera og Wesensteen herjet på scener og tv-skjermer.

— Da vi skulle ha manusforfattere til «Åpen post», måtte vi overtale dem. Nå har den type humor blitt en egen bransje, sier han.

Ingenting er tabu

Tufte Johansen mener den norske humoren har flyttet seg fra tv-skjermer til scenegulv og nett-skjermer.

— Jeg føler tv-komedier har blitt mer uinteressant. Tv satser veldig bredt. På scener og på nett er det mest nyskapende komedier. Det finnes flere improvisasjonsteatergrupper som er gode.

I 2001 forstyrret Bård Tufte Johansen TV 2s direktesending fra Rikshospitalet i anledning Ap-leder Thorbjørn Jaglands illebefinnende. Han brøt inn med høylytt kakling, kledd i en kyllingdrakt og stakk fra åstedet etter stuntet i en bil fra NRK. Foto: Fjeldstad, Knut

I showet sitt tar Tufte Johansen for seg tema som islam, hærverk, polsk arbeidskraft, kvinner, mammablader og diffuse muskel— og skjelettlidelser. Skienskaren mener ingen tema er for tabubelagt for humor.

— Det er ikke noe som er tabu, men det er ting som er vanskelig å tulle med. Alt som er alvorlig, er som fluepapir på komikere. Men publikum er mer moralske enn man skulle tro, sier han.