— Å bli nominert til Folkets Amanda er kjempegøy for oss. Den største anerkjennelsen er at 370.000 personer har sett filmen i Norge, så den er en av fjorårets mest sette på kino. Det er vi fornøyd med, forteller Terje Formoe til Fædrelandsvennen.

Men det er ikke den eneste prisen filmen kan vinne i Haugesund på lørdag. Filmen er nominert innenfor fire kategorier totalt.

— Anders Baasmo Christiansen er nominert for «Årets birolle», og filmen kan også stikke av med prisen «Beste effekter», laget av Storm Studio. I tillegg er den nominert til «Årets barnefilm», sier Formoe.

Amanda-prisutdelingen produseres av filmselskapet Warner Bros og er en del av programmet til Den norske filmfestivalen som finner sted 15. til 21. august i Haugesund. Årets konferansier er skuespiller Ingar Helge Gimle.

Kjøpt av 110 land

Til høsten blir «Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama» tilgjengelig i 110 land, noe som ikke er hverdagskost for en norskprodusert film.

Terje Formoe er svært fornøyd med nomineringen til Folkets Amanda. Foto: Jørgen Steffensen

— Det er ikke vanlig at en norsk film blir kjøpt opp av 110 land, så det er utrolig spennende. Men siden dubbing av både stemmer og sanger tar lang tid, blir den ikke klar i de fleste utenlandske land før til høsten. Det er en lang og komplisert prosess, sier Formoe.Lørdag setter Formoe kursen mot Haugesund med et håp om å kapre noen priser.

— Jeg gleder meg til å dra på utdelingen. Det er jo individuelle meninger som bestemmer hvem som får prisen, så vi får se hva resultatet blir, avslutter Formoe.

Avstemningen til Folkets Amanda avsluttes klokka 21 på lørdag på Dagbladets nettside. I skrivende stund er det actionkomedien «Børning» som ligger på førsteplass, med Otto Jespersen, Anders Baasmo Christiansen og Jenny Skavlan på rollelisten.

Konkurrerer mot «Børning«

Avstemningen er gjort på Dagbladet.no siden midten av juni. Det er kun filmer som har blitt sett av minst 20.000 kinogjengere i Norge som har blitt kvalifisert. De fire andre nominerte filmene til «Folkets Amanda» er publikumsfavoritten «Børning», «Flink Pike», «Operasjon Arktis» og «Karsten og Petras vidunderlige jul».

— Dette er den eneste amandaprisen som ikke deles ut av en fagjury. I stedet er det folkets favoritt som skal kåres. Folket kan selv si hva de synes er den beste filmen. Det gjør prisen ekstra attraktiv. Det er jo publikum filmskapere lager film for, sier Tonje Hardersen i Amanda-komiteen til Dagbladet.

Årets hovedjury består av juryleder Ellen Horn, regissør Katarina Launing, dramatiker Gunnar Germundson, skuespiller Hauk Heyerdahl, produsent Leif Holst Jensen, kinosjef Jørgen Søderberg Jansen og fotograf Johan-Fredrik Bødtker.