KRISTIANSAND: — Det som nå skjer i Stortinget, der Arbeiderpartiet og SV ikke lenger vil sette en øvre grense for fravær undergraver det gode arbeidet som er gjort for å få så mange som mulig av elevene til å gjennomføre skolegangen. Det er også et dårlig signal til unge som snart skal ut i arbeidslivet at det ikke betyr noe hvor mye de er borte fra undervisningen, sier Sally Vennesland som er leder for Høyres fylkestingsgruppe i Vest-Agder.

Neppe flertall

Det ser nå ut som om regjeringen ikke vil få flertall for innføre en fraværsgrense på maksimalt ti prosent udokumentert fravær i hvert enkelt fag fra kommende skoleår. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har ved flere anledninger understreket at intensjonen med en slik fraværsgrense er å komme skulkingen til livs. Grensen skal kun gjelde udokumentert fravær. I tillegg til sykdom åpnet forslaget for at det gis unntak for blant annet politisk arbeid, ansvar for egne barn eller småsøsken og andre velferdsgrunner.

Opposisjonsleder i fylkestinget i Vest-Agder, Randi Øverland (Ap), avviser at hennes parti ikke vil ha en fraværsgrense. Men regjeringens forslag mener hun er for strengt. Foto: Reidar Kollstad

— Ap vil ha fraværsgrense

Gruppeleder i Arbeiderpartiet og opposisjonsleder i fylkestinget, Randi Øverland, avviser at Arbeiderpartiet ikke ønsker en fraværsgrense, men sier at regjeringens forslag er for rigid.

— Arbeiderpartiet og andre partier på Stortinget arbeider nå med å utarbeide et annet forslag. Det er selvsagt viktig at elevene er mest mulig til stede, både for å lære mest mulig og slik at læreren får et grunnlag for å sette karakter, sier hun.

Lavt fravær i Vest-Agder

— De fylkeskommunale videregående skolene i Vest-Agder har i dag et fravær på henholdsvis 8 og 10 prosent i studieforberedende og yrkesfaglig utdanningsprogram. Jeg frykter at vi uten en fraværsgrense vil kunne ødelegge denne gode statistikken, sier Sally Vennesland.

Høyres gruppeleder i fylkestinget i Vest-Agder, Sally Vennesland, mener det er et dårlig signal til elevene ikke å ha en grense for hvor mye de kan være borte fra undervisningen. Foto: Reidar Kollstad

Gruppelederen i Høyre tror at et lavt fravær er nødvendig for å få flest mulig av elevene gjennom den videregående opplæringen. Vest-Agder er i dag det fylket i landet der flest elever fullfører videregående skole. Åtte av ti elever i Vest-Agder har fullført videregående opplæring innen fem år. Hun beklager sterkt at Arbeiderpartiet har snudd fra sitt tidligere standpunkt om å ha en øvre fraværsgrense.

Ungdomspartiene protesterte

13. mai arrangerte de fleste ungdomspartiene i Vest-Agder en streik mot forslaget fra regjeringen om å innføre fraværsgrensen. Leder Dennis Torkelsen i Vest-Agder AUF har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at en fraværsgrense vil bidra til at færre fullfører skolegangen.

Fylkesutdanningssjef Arly Hauge sier at skolene hadde forberedt seg på å praktisere den nye fraværsgrensen som nå ikke ser ut til å få flertall.

— Uavhengig av om det innføres en fraværsgrense så har faglærer mulighet til å la være å gi karakter når det ikke er grunnlag for det. Dersom en elev for eksempel ikke har møtt opp til flere prøver, kan det være at hun eller han ikke får faget godkjent selv om det totale fraværet er lavt, sier Arly Hauge.

Han ser både positive sider og enkelte utfordringer med å innføre en absolutt fraværsgrense på ti prosent slik regjeringen ønsker.

— Med maksimalt ti prosent fravær ville skolene måtte jobbe mye mer systematisk for å få elever til å møte opp, sier han.