— Å si at et barn ikke kan gratulere noen med dagen eller dele denne anledningen med andre er svært ødeleggende for integreringen. Det handler om noe så enkelt som at hvis man skal bli borger på lik linje med en etnisk nordmann i framtiden, så må man kunne dele vår kultur med skikker og aktiviteter, sier Kristian Aamodt, rektor ved Mottaksskolen i Kristiansand.

Skolen har 170 elever og er første grunnskole for alle nyankomne flyktninger mellom seks og 16 år. Der har Fædrelandsvennensintervju med imam Abdikadir Mahamed Yussuf blitt lest.

Imamen mener muslimer ikke bør delta i bursdagsfeiring, gratulere noen med dagen eller ønske god jul. Han tar heller ikke kvinner utenfor familien i hånda.

- Rent sprøyt

— Jeg har fått reaksjoner fra voksne muslimer tilknyttet Mottaksskolen. De ser på dette som rent sprøyt og rister på hodet, sier Aamodt.

Aamodt har i løpet av sine 13 år som rektor ikke opplevd at muslimer har sagt nei til å delta i bursdager. Men han hører at dette skjer på nærskoler i Kristiansand.

— Jeg synes utviklingen er skremmende. I forhold til integrering er det viktig at man aksepterer norske skikker og ikke gjemmer seg bort, sier Kristian Aamodt.

— Og er det ikke vanlig høflighet å ønske noen «god jul»?

- Taler med to tunger

Han presiserer at han har respekt for alle religioner og aksepterer at man har ulike skikker. Rektoren uttaler seg ut fra sin jobb med integrering.

— Imamen sier dette er hans mening og at andre imamer har andre meninger. Men det ligger under at han som øverste leder forventer at det er dette som gjelder. Jeg tror ikke veldig på friheten han beskriver. Samtidig skal han ha ros for å si at det er opp til muslimer hva de velger å gjøre. Men jeg oppfatter at han snakker med to tunger, selv om han sikkert har gode hensikter, sier Aamodt.

Rektoren har tidligere vært kritisk til små barns bruk av hijab, som også imam Abdikadir svarer på.

— Vi ser vesentlig mer tildekking av jenter i småskolen. Da er det veldig positivt at imamen sier at de ikke er pliktig før puberteten. Men han sender et dobbeltbudskap når han samtidig sier at han blir glad når treåringer har på seg hijab, sier Aamodt.

- Ikke galt å mene dette

Yousef Bartho Assidiq er en profilert etnisk norsk muslim og står bak organisasjonen Just Unity - som arbeider med å forebygge radikalisering og ekstremisme blant ungdom.

— Jeg synes det er unødvendig firkantet å mene at man ikke bør gå i bursdag. Det gjør noe med integreringen knyttet til det å passe inn - i alle fall for barn. Voksne må gjøre hva de vil, sier Assidiq om imam-uttalelsene.

- Mitt inntrykk er at de fleste muslimer synes det er helt ok å feire bursdag, sier Yousef Bartho Assidiq, etnisk norsk muslim og grunnlegger av organisasjonen Just Unity Foto: Pedersen, Terje

— Mitt inntrykk er at de fleste muslimer synes det er helt ok å feire bursdag, sier Assidiq.

- Hvordan er synet på dette blant imamer i Norge?

— Det er veldig forskjellig. Noen er konservative, og det er ikke noe galt i å mene dette, sier Assidiq.

Feirer selv jul

Selv feirer han både bursdag - og jul.

— Noen tror at man aksepterer den kristne religionen ved å feire jul. Det stemmer jo ikke. For meg handler julen om å være hjemme med familien, sier Assidiq.

Han sier muslimer fint kan ønske «god jul», men vet at det er ulike praksiser her.

— Jeg vet også om imamer som har juletre hjemme, sier Assidiq.

Om imamer tar fremmede kvinner i hånda, varierer også.

— Jeg har inntrykk av at det i flere moskeer er helt ok å gjøre det, sier Assidiq.