KRISTIANSAND: — Vi har tatt ut alle de 15 resterende Brasil-riggene fra ordreboka vår, hvor de lå inne med nesten 17 milliarder kroner. I tillegg til de sju vi har tatt ut før, betyr det at alle de opprinnelig 22 borepakkekontraktene nå er ute. Når ordreinngangen i første kvartal 2016 var på 782 millioner kroner, mens det ble levert ordrer for 6,2 milliarder kroner, betyr det at var 27 milliarder kroner igjen i ordreboka per 31. mars 2016 innen Rig Systems .

Slik, litt fritt gjengitt, kan toppsjef Clay C. Williams' omtale av NOV-konsernets boreutstyrsdivisjon i første kvartal 2016 oppsummeres. Ordreinngangen er i fritt fall og det som alle trodde var et Brasil-eventyr er avlyst — selv om døren holdes på gløtt for at det kan realiseres senere, iallfall et stykke på vei.

Første skritt er å ordne opp i kaoset rundt rederiet Sete Brasil, som er i gjeldsforhandlinger med konkursbeskyttelse.

Var 100 milliarder

Og apropos NOVs ordrebeholdning på 27 milliarder kroner: På det meste var den oppe i 100 milliarder, den gang sågar regnet om etter en svakere dollarkurs.

Fædrelandsvennen har flere ganger skrevet om sambasmellen:

Men fortsatt tjenes det penger innen Rig Systems , hvor det norske datterselskapet utgjør hovedtyngden. Tross et inntektsfall på 63 prosent fra samme periode i fjor, kom forretningsområdet ut med 959 millioner kroner i driftsoverskudd i første kvartal 2016. Kostnader er kuttet. Som kjent forbereder nå NOV Norway sin tredje nedbemanningsrunde, denne gangen på 520 personer etter at til sammen 2500 ansatte og innleide medarbeidere har måttet gå i to foregående runder.

For to år siden var stemningen annerledes for sørlandske bedrifter i Brasil:

Mer rødt fra MHWirth

Det med å tjene penger gjelder ikke den andre, store aktøren innen Kristiansands klynge av globale boreutstyrsleverandører. MHWirth fikk et driftsunderskudd på 225 millioner kroner i første kvartal 2016, opplyste konsernsjef Kristian Røkke og finansdirektør Leif Borge under presentasjonen av eierselskapet Akastors førstekvartalsrapport mandag. Underskuddet kommer på toppen av 1,2 røde milliarder fra året 2015. MHWirths opprinnelige Brasil-eventyr bestod av sju komplette boreutstyrspakker. Første kvartal 2016 er det kun gjort arbeider på én av dem, men Røkke junior gjentok det samme som MHWirths administrerende direktør Finn Amund Norbye sa til Fædrelandsvennen i forrige uke: Kunden er Jurong-verftet, med solid eier, og alle kontraktene inneholder kanselleringsklausuler som vil kunne komme MHWirth til nytte.

Men MHWirth har ikke gått like grundig til verks i ordrebokryddingen som NOV. Av MHWirths totale ordrebeholdning på 5,5 milliarder kroner per 31. mars 2016, utgjorde Brasil-kontrakter 4,5 milliarder, tilsvarende 82 prosent.

— Ser man bort fra ekstraordinære omstendigheter for tiden, tjener vi penger på ordinær drift og regner med å kunne fortsette med det. Kapitalbindingen, som var problematisk stor, er også redusert, fremholdt Leif Borge under kvartalspresentasjonen.