— I dag henger de elektriske ledningene som et spindelsvev over uthavna. Hva med å få noe av dette lagt i bakken der det er mulig, og der ledningene er mest eksponert?

Det er Arnfinn Håverstad som spør. Han jobber til daglig i ingeniørvesenet i Søgne kommune, men er også en ivrig fotograf.

Luftet på Facebook

Det opprinnelige bildet til Arnfinn Håverstad, tatt ved forrige fullmåne, en septemberkveld. Ledningene som stråler ut fra stolpen viser et av de eldste miljøene i uthavnen, like ved innseilingen til Olavsundet. Foto: Arnfinn Håverstad

På bildet han tok ved sist fullmåne, av et av de mest ikoniske stedene i Søgne, stråler ledningene ut fra stolpen bak husene på Helgøya, like ved innseilingen til Olavsundet. På et manipulert bilde har han fjernet ledningene. Håverstad har lagt ut bildene på Facebook, og fått 44 likes.— Det er moro å lufte ting litt på Facebook. De to bildene illustrerer et tankeeksperiment, og er ment som et apropos til fredningen av Ny-Hellesund, sier Håverstad.

Forslag om fredning av Ny-Hellesund er nå oversendt Riksantikvaren. Saken forventes avsluttet i 2015, og inntil da er uthavna midlertidig fredet.

— Jeg antar det er sånn at luftspennet blir fredet som en del av bebyggelsen, men det er et paradoks at en løsning som er fullstendig uakseptabel i dag, vernes, sier Håverstad, som mener ledningene bør fjernes.

— Uansett hvor en går der ute, henger de som et nett over hodet, sier han, og etterlyser mer bevissthet og diskusjon om hva man verner.

— Skal en frede akkurat i dagens situasjon, eller burde en se litt frem, eller tilbake? Hva er viktig å bevare? For 100 år siden var det hverken ledninger eller stolper der, påpeker han.

Vil gjerne sanere

Måneskinnsbildet får en annen ro over seg når stolpen og ledningsnettet er fjernet. NB: Bildet er manipulert. Foto: Arnfinn Håverstad

Ingrid Juell Moe, fastboende i Ny-Hellesund, forteller en historie fra noen år tilbake: — Jeg var lærer for et sommerkurs da en av elevene løftet blikket og sa: «Har de gått seg helt vill i ledninger her ute?» Da kikket jeg opp og oppdaget ledningene for første gang! Det er klart det er mye. Ser du fra Havbukta over på Monsøya er det enda verre, forteller hun.- Bør de vekk?

— Som fastboende skulle jeg gjerne ha dem sanert og lagt i sjøen fordi ledningene vi har nå er så dårlige at nett og telefon detter ut hele tiden, sier Juell Moe.

— Hva med det estetiske?

— Litt usikker. Når det bor folk et sted, setter det spor, selv om ikke alle er like pene. Det er andre ting ved fredningen her jeg er mer opptatt av enn det luftspennet, sier hun.

- Aldri noe tema

Bjarne Tresnes Sørensen, historiker og antikvar hos fylkeskonservatoren, og ansvarlig for gjennomføring av kulturmiljøfredningen av Ny-Hellesund, sier ledningsnettet aldri har vært noe tema.

— I prinsippet er de fredet som de er, og står på samme sted nå, som da strømmen kom til Ny-Hellesund. En har ofte tendens til å tenke idylliserende om disse uthavnene. Deler av bebyggelsen er mer enn 300 år gammel, mens ledningsnettet selvsagt er av nyere dato. En kulturmiljøfredning skal favne hele perioden, men utgangspunktet er situasjonen for tidspunktet for fredningen, presiserer Tresnes Sørensen.

— Hvis noen av ulike grunner ønsker å fjerne ledningsnettet, vil det utløse krav om dispensasjon etter kulturminneloven, sier han.

- Ser dyrt ut

Dette bildet er fra 1923, tatt av den berømte fotograf Wilse. Det viser det samme miljøet, med masta på nøyaktig samme sted som i dag. Foto: Wilse, Anders Beer

Kunstner Per Fronth, som har et nært forhold til uthavna, mener at fredningen av Ny-Hellesund er et positivt og nødvendig grep for å bevare det unike kystmiljøet for ettertiden.— Vår tid har en forpliktelse og et ansvar for å bringe våre verdier og kulturarv videre. Håverstads gode illustrasjon er av estetisk art, men det ser unektelig dyrt ut å legge alt i jorden, sier Fronth.

— I Heddal i Telemark er faktisk de gamle telefonlinjene fredet. For egen del blir det litt kuriøst å tenke at FriTanken, Verftets gamle Solar oljetank, vil inngå i fredningen på fredningsøyeblikket. Og den ble til i 2011, påpeker kunstneren.

— Derfor handler en fredning av Ny-Hellesund handler også om å bevare det gode humør!

- Må betale selv

— Hvis det er sånn at de som bor der ute ønsker å sanere anlegget, stiller vi oss positive til det, så lenge de finansierer det. Forutsetningen er at det er praktisk gjennomførbart, sier Svein Are Folgerø, administrerende direktør nett i Agder Energi.

Han sier det er sjelden Agder Energi tar initiativ til omlegging av eldre ledningsnett fra luft til jord.

— Det er svært kostbart, og hvis vi gjorde det for alle, ble nettleia veldig høy. Vi har de siste år sanert en del eldre nett i noen av kystbyene våre. Men det er mye som gjenstår, sier Folgerø. Han kjenner ikke til om det foreligger planer for å gjøre noe med ledningsnettet i Ny-Hellesund.

— Så i mellomtiden flikker dere?

— Ja, vi vedlikeholder til den dagen vi eventuelt må reinvestere hele ledningsnettet. Da vurderer vi hva som er mulig ut fra reguleringsplaner og andre vernebestemmelser, sier han.