I helgen ble reglene for å passere grensen brått endret. Afghanere slipper ikke lenger gjennom, og for syrere og irakere er det stort sett bare pass som gjelder for dem som ønsker å reise videre over Balkan fra Hellas.

Shanaz, en trebarnsmor fra den syriske byen Homs, håper i det lengste å slippe gjennom med fotokopier av familiens pass. Hun forklarer at ektemannen tok med seg familiens pass da han krysset grensen i sommer.

Men det hjelper lite. De får ikke reise videre, og familien må gråtende aksepterer at de inntil videre må bli værende i Hellas.

— Siden lørdag er reglene blitt endret. Makedonsk politi krever pass. Tidligere aksepterte de dokumenter som var utstedt av gresk politi. For mange syrere og irakere er dette et stort problem, sier en representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som befinner seg ved grensebyen Idomeni i Hellas.

Innstrammingene gjør at bare noen hundre slipper over grensen per dag. Samtidig fortsetter tusenvis å komme til de greske øyene fra Tyrkia hver eneste dag. (©NTB)