– Rapporten blir svært viktig for det videre arbeidet med kommunereformen, sier kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til NTB.

I mai neste år skal han legge fram en stortingsmelding om reformen som vil endre Kommune-Norge dramatisk, blant annet gjennom et stort kutt i antall kommuner.

Ifølge Sanner har reformarbeidet kommet godt i gang.

– Det er stor interesse, og over 250 kommuner er allerede i gang med nabopraten, sier han. Noen kommuner, deriblant Sandefjord, Andebu og Stokke, har allerede varslet at de tar sikte på å søke om sammenslåing våren 2015. – Det er viktig at både byene og landkommunene er interesserte i hva dette kan bety av nye oppgaver og ansvar, framholder Sanner.

Justering

Ekspertutvalgets hovedoppdrag har vært å se nærmere på hva det vil kreve av kommunene å ta ansvaret for nye oppgaver.

Om det er overraskelser i vente for Sanner, som får overlevert rapporten mandag morgen, vil utvalgets leder Signy Irene Vabo ikke ut med.

– Vi har et mandat, og det er det vi forholder oss til, sier Vabo til NTB. Hun vil ikke avsløre noe om rapportens innhold.

– Rapporten legges fram i morgen. Vi venter til da, er hennes knappe kommentar.

I mars la utvalget fram sin første delrapport, der de anbefalte at kommunene bør ha minst 15.000 til 20.000 innbyggere for å sikre et godt og likeverdig tjenestetilbud for alle.

Sanner gjorde det imidlertid klart at regjeringen ikke vil stille krav om et visst antall innbyggere i kommunene, men var mer opptatt av at kommunereformen tar hensyn til geografi.

Ifølge ukeavisaKommunal Rapportforventes det at ekspertutvalget vil myke opp kravet til innbyggertall og heller innføre en slags trappemodell, der kommunene får ulike oppgaver ut fra størrelsen.

Oslo-status

Kilder sier til avisa at utvalget også vil foreslå å gi såkalt Oslo-status til flere større byer, som Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø og muligens Kristiansand.

En slik status vil innebære at byene overtar ansvaret for fylkeskommunale oppgaver fra fylkene.

En innvending mot dette er at det vil innskrenke fylkeskommunenes geografiske område ganske kraftig.

Sanner sier til NTB at departementet vil vurdere å gi større oppgaver til de større byene.

– Men vi har ikke konkludert på dette ennå, sier han.