— Nei, dette har jeg ikke hørt om. Men jeg vil undersøke saken etter det jeg har lest i Fædrelandsvennen, når jeg kommer tilbake fra ferie, sier Stangeland.

Fylkeslegens oppgave er blant annet å påse at pasienter får et faglig forsvarlig tilbud ved sykehuset. Stangeland vet så lite om saken at han ikke vil si noe om hvorvidt sykehuset burde varslet ham.

Pasientene

— Men hvis dette har gått ut over behandlingen til pasientene, er vi interessert i å finne ut hva som har skjedd, sier Stangeland.

Klinikkdirektør Oddvar Sæther ved klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus mener saken kun dreier seg om en pasient. Foto: Steinar Vindsland

— Jeg ikke er kjent med at dette gjelder mer enn én pasient og det er riktig at saken ikke er meldt til Fylkeslegen, sier Oddvar Sæther, klinikkdirektør på Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus. Han erkjenner at det ble gjort feil fra sykehusets side i den ene saken, og at det er rettet opp. Men han kjenner seg ikke igjen i Rikshospitalets påstand om at det gjelder «flere tilfeller».

Ville avvente

Rikshospitalet gjorde det i et brev fra februar i år, klart at de ville avvente å ta i mot flere barn og ungemed alvorlige, sammensatte lidelser til utredning. Årsaken er at Rikshospitalet mener de ikke får god nok oppfølging når de kommer tilbake til Sørlandet sykehus Kristiansand. Her er det dårlig samarbeid og ansvarsavklaring mellom Barne- og ungdomsavdelingen og Avdeling for barn og unges psykiske helse. I brevet står det at det dreier seg om «flere tilfeller».

Rikshospitalet har heller ikke kommentert dette, på skriftlig forespørsel fra Fædrelandsvennen.

Tilbakeholdne

Både Sørlandet sykehus og Rikshospitalet er svært tilbakeholdne med informasjon om hva som egentlig er problemet, og hvilke konsekvenser dette har fått for disse svært syke barna.

I to dager har Fædrelandsvennen prøvd å få professor Trond Diseth, som skrev brevet til sykehuset, i tale. Det nekter han, og kommunikasjonsrådgiver Knut Albert Solemi direktørens stab ved Rikshospitalet sier det ikke vil komme flere kommentarer eller opplysninger i saken.

Lokk på saken

Fædrelandsvennen har oversendt en rekke spørsmål. Blant annet om hvilke konsekvenser denne situasjonen har hatt for de alvorlig syke barna og ungdommene, hvor mange det dreier seg om, og hva som faktisk har vært mangelfullt i oppfølgingen de har fått ved Sørlandet sykehus. Kommunikasjonsrådgiveren vil ikke forklare hvorfor sykehuset legger lokk på saken.

Leder av Barne- og ungdomsavdelingen ved Sørlandet sykehus, Bjørn Lerdal, er ikke kjent med at barn og unge med alvorlige sammensatte lidelser har fått et faglig forsvarlig tilbud ved Sørlandet sykehus. Foto: Lars Hoen

Bjørn Lerdal er fungerende avdelingsleder ved Barne— og ungdomsavdelingen (BUA) ved Sørlandet sykehus.- Hvilke konsekvenser har denne situasjonen hatt for pasientene?

— Det kan jeg ikke uttale meg om, for det er saker med taushetsbelagte pasientopplysninger, sier Lerdal.

— Det er ikke taushetsbelagt å gi anonymisert, generell helseinformasjon om en gruppe pasienter. Er det for å skjerme kolleger på sykehuset du ikke vil si noe?

Ingen kommentar

— Det har jeg ingen kommentar til.

— Synes dere Rikshospitalet har overdrevet i sin reaksjon?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier Lerdal, mener de pasientene det er snakk om, har fått et faglig forsvarlig behandlingstilbud fra BUA. Han vil heller ikke si noe om hvilke konkrete forbedringspunkter man foreløpig har kommet fram til i arbeidet med å løse floken.

I august skal Sørlandet sykehus i møte med Rikshospitalet for å bli enige om hvilke tiltak som må settes i verk.