Banker, mobiloperatører, telefonprodusenter og teknologiselskaper. Det er mange aktører som ønsker å bli en del av den digitale lommeboken.

Nylig kom også Apple ned fra gjerdet med en NFC-basert løsning (Near Field Communication) som gjør det mulig å betale kontaktløst ved bare å holde mobilen eller smartklokken inntil betalingsterminalen. Syv år etter Nokias første NFC-mobil.

Forventningene til Apples inntreden er store. Ikke minst blant NFC-tilhengerne. Skjønt mange spørsmål er fortsatt ubesvarte rundt Apples betalingsløsning, blant annet hvorvidt de akter å gi konkurrerende betalingstjenester tilgang til NFC-brikken på nye Iphone eller ei.

Et annet spørsmål er hvor klare brukerne selv er til å la mobilen erstatte eller supplere bankkortet. Ikke minst i Norge hvor vi har et velfungerende kortbetalingssystem.

Men selv om ballen nå begynner å rulle, kommer det til å ta tid før gjennomsnittsforbrukeren betaler med mobil på Rema 1000

Antallet brukersteder kritisk

Karl-Richard Floer er direktør for kort og betalingsløsninger i Eika Kredittbank som startet å teste ut kontaktløse bankkort allerede i 2011. Han mener at markedet for mobilbetaling er i ferd med å modnes.

— Vi har opplevd at mange kunder med kontaktløse kort etterspør muligheten for å betale med mobilen, og etter jul starter vi et pilotprosjekt hvor 200 bankansatte skal prøve ut mobilbetaling. Planen er at de første kundene kan betale med mobilen i andre kvartal neste år.

Han er likevel ikke helt fornøyd med bruken kontaktløse kortene, og peker på at antallet brukersteder er kritisk.

— Eksempelvis ser vi at kunder som har vært på reisefot i land som Polen, Spania og Sveits hvor NFC-støtte er mer utbredt, bruker kortene mer kontaktløst. Vi er sånn sett veldig positive til at Apple har valgt å gå for NFC og tror det vil gi fortgang i utrullingen av flere brukersteder. Så langt har markedet vært preget av høna og egget-dilemmaet, sier Floer.

Se hvordan kontaktløse bankkortene funker

Gjennombruddet nærmer seg

Professor ved Senter for tjenesteinnovasjon på Norges Handelshøyskole (NHH), Helge Thorbjørnsen, mener gjennombruddet definitivt nærmer seg.

- Fremdeles er det mange aktører som venter på hverandre der ute, men både kortterminaler, smarttelefoner og bank- og kredittkort er nå rigget for NFC. Med sin markedsmakt og brede tjenestespekter kan Apple bidra til at også kundene omfavner NFC.

Thorbjørnsen har liten tro på at Apple på lang sikt vil stenge potensielle partnere ute fra NFC på telefonen.

— Antagelig vil de tillatte apper side om side av sin egen betalingsløsning. Når bankmarkedet er så fragmentert internasjonalt tror jeg ikke de vil stenge for at lokale banker og telekomselskaper kan kunne bruke Apples NFC for å tilby betalingstjenester, sier Thorbjørnsen.

Han mener størrelse og makt er viktig i dette spillet, men også tillit og nærhet til forbruker. Særlig når det gjelder betalingstjenester.

- Men selv om ballen nå begynner å rulle, kommer det til å ta tid før gjennomsnittsforbrukeren betaler med mobil på Rema 1000.

Viktoria Erngard er ansvarlig for mobilbetaling i Telenor og styreleder i mobilbetalingsselskapet Valyou som Telenor eier sammen med Dnb.

Hun tror vi kommer til å ha flere ulike typer digital og mobile betalingsløsninger eksisterende side om side, og at markedet befinner seg i en relativt tidlig fase. Valyou er ifølge Erngard rett rundt hjørnet med en NFC-basert mobilbetalingsløsning.

Satser på kontaktløse kort

Sikkerheten avgjørende

Hos Forbrukerombudet er man opptatt av at det skal være like sikkert uansett hvilken betalingsmetode som benyttes.

-Vi følger nøye med på utviklingen, og har blant annet sett på ansvarsvilkårene ved misbruk av betaling uten pin, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Hun synes det blir spennende å se hvem Apple inngår avtale med som betalingsformidler, og advarer mot at visse mobilbetalingsløsninger kan føre til dyrere betaling.

Visste du at ...

Ifølge Visa finnes det 1.5 millioner NFC-kompatible betalingssteder i Europa. I Norge er antallet cirka 400. Les også: Alt kan bli dyrere med mobilbetaling

Tjenester og aktører i markedet

Det finnes flere varianter på temaet mobile betalingsløsninger. Her er noen av de mest sentrale tjenestene som slåss om å bli nordmenns mobile lommebok:

Valyou: Et fellesprosjekt mellom Telenor og banker som DNB og Skandiabanen. Baserer seg på NFC-teknologi.

Facebook: Ser på muligheten for betaling via Facebook-innlogging i mobilapper.

Visa : Tester ut både mobilbetaling, Visa Paywave, og kontaktløse betalingskort med NFC.

Mcash : Er allerede i markedet med butikkbetaling som bruker skanning av QR-koder istedenfor NFC. En enklere og bedre løsning, mener Mcash som også støtter nett- og vennebetaling.

Mywallet : SMS-betalingstjeneste startet av svenske mobiloperatører, som Telenor, TeliaSonera og Tele2 vurderer å lansere i Norge.

Izettle: Mobilbasert betalingsløsning som gjør mobilen til en egen kortterminal. Selve kortleseren koster 1000 kroner, I tillegg betaler man mellom 1,5 til 2,75 prosent av betalingsbeløpet i avgift

NFC

NFC-teknologien (Near Field Communication) åpner for trådløs kommunikasjon på svært korte avstander mellom to enheter, for eksempel en mobil og en betalingsterminal. De fleste Android-mobiler har NFC, mens Iphone 6 blir Apples første.

Følg RIKSdigital på Twitter: @RIKSdigital eller Facebook

Les også:

Tre ting som irriterer med Ios8

Iphone 6 Pluss og trange jeans kan bety trøbbel