Det viser en kartlegging VG har gjort blant 20 av de 21 medlemmene i komiteen, som skal fungere som et rådgivende organ for regjeringen i sikkerhetspolitiske spørsmål.

Flere av dem som ikke fikk vite noe mener dette er et uttrykk for hvor raskt avgjørelser må ha blitt tatt i tidsrommet fra regjeringen om ettermiddagen onsdag 23. juli ble orientert av PST om den akutte terrorfaren til pressekonferansen torsdag formiddag.

Ifølge regjeringskilder ble avgjørelsen om å informere befolkningen tatt i et hasteinnkalt møte i regjeringens sikkerhetsutvalg om kvelden onsdag 23. juli.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har tidligere sagt at offentliggjøring var et råd fra PST, og at regjeringen valgte ikke å overprøve dette. Ingen politikere utenfor regjeringens sikkerhetsutvalg ble konferert før beslutningen ble tatt.

Mellom klokken 7.30 og 9 torsdag morgen, ringer justisministeren opp de åtte parlamentariske lederne på Stortinget for å fortelle dem om det han skal si på pressekonferansen klokken 10. I samme tidsrom ringer Anundsen også til Anniken Huitfeldt (Ap), som leder Den utvidede utenriks— og forsvarskomité og til Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen. (©NTB)