Omsetningen i detaljhandelen økte marginalt med kun 0, 1 prosent fra november til desember i 2013. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Salg av fritidsutstyr, elektriske husholdningsapparater og leker hadde alle en nedgang, på tross av julefeiringen. Netthandel sto for den største økningen.

0,1 prosent er mindre vekst enn mange analytikere hadde ventet på forhånd. DNB Markets hadde eksempelvis på forhånd ventet en vekst på 0,3 prosent.

— Etter en forholdsvis frisk start på året, utviklet det private forbruket seg svakt utover i 2013. Det gjelder spesielt vareforbruket, som hadde en vesentlig lavere vekst enn i 2012, skriver de i en vurdering av tallene.

Organisasjonen Virkes tall for julehandelen viser en økning på 0,7 prosent fra 2012 til 2012. Dette er en svakere vekst enn de siste år.

Handelen finner nye kanaler

For hele året samlet var omsetningen i detaljhandelsbedriftene totalt 1,8 prosent høyere i 2013 enn i 2012. Også på årsbasis er netthandelen den store vinneren.

Fra desember 2012 til desember 2013 vokste denne typen handel med hele 27,1 prosent.

— Det er slående at mye av etterspørselen finner nye kanaler, sier Thomas Angell, direktør i Virke Handel.

Årstallene for detaljhandelen er svakere enn Virke spådde, og Angel tror forbrukerne lar seg påvirke av medieoppmerksomhet om fallende boligpriser.

— Det er skapt en usikkerhet blant folk etter mye fokus på eiendom og boligmarkedet. Mange tror nok de er finansielt dårligere stilt enn tidligere, men mange er i en bedre økonomisk situasjon enn noen gang, sier Angell.

Økende tillit til norsk økonomi

Nye tall fra meningsmålings- og analyseselskapet Opinion viser imidlertid at norske forbrukere nå har stigende tillit til norsk økonomi. I desember var tilliten på sitt laveste nivå siden desember 2011, men den er nå klart stigende og på samme nivå som gjennomsnittet for 2013. Vi hadde imidlertid betydelig større tillit til norsk økonomi i 2012. SSB la i dag også frem tall for varekonsumet og disse viser en nedgang på 0,2 prosent fra november til desember. Det er i hovedsak nedgang i forbruk av elektrisitet og drivstoff som trekker tallene ned.