Det hører med til sjeldenhetene at en borgerlig politiker skårer høyere på statsministermålinger enn Aps leder. Grunnene til det kan være mange. Ap har hatt markante ledere de siste tiårene. Partiet har klart å etablere seg som det mest styringsdyktige. Og Ap har stort sett vært størst, som har gitt partiets leder et godt utgangspunkt for slike målinger.

Men den målingen som Nrk publiserte tidligere denne uka, gir et annet bilde. Nå har Erna Solberg større oppslutning som regjeringssjef enn Jonas Gahr Støre. Samtidig har en rekke andre meningsmålinger de siste ukene vist at Ap som parti sliter med oppslutningen. Ved årsskiftet viste et gjennomsnitt av de ulike målingene at de borgerlige partiene ville vunnet et stortingsvalg relativt klart.

Mange forbehold bør tas. Det er bare fire måneder siden Ap gjorde et godt kommunevalg. Og målinger går opp og ned. Men det markante stemningsskiftet som har skjedd i løpet av høsten og vinteren bør bekymre Støre og resten av ledelsen i Ap. Og de har en del av ansvaret selv. For helt siden tilstrømningen av flyktninger tok til for alvor, har Ap vært nærmest fraværende i den politiske debatten. Partiets strategi ser ut til å være å legge seg i le av Frp, og å håpe at andre saker snart tar over oppmerksomheten. Det har ført til at den politiske debatten går mellom Frp på den ene siden, og KrF og Venstre på den andre.

Så er det åpenbare grunner til at Støre og Ap har valgt å ligge lavt. Frp har tradisjonelt stor støtte, også i andre partier, for sin restriktive innvandringspolitikk. Hvis Ap-ledelsen oppfattes som for liberal på dette området, frykter den å miste oppslutning til Siv Jensens parti. Ikke minst når asyltilstrømningen skjer i svært usikre økonomiske tider, en kombinasjon som kan føre til utrygghet hos mange.

Jonas Gahr Støres trøst er at det er halvannet år til neste valg. Mye kan skje. Men i politikken går tiden fort. Støre og Ap har behov for å komme tilbake på offensiven, raskt.