Regiondirektør i Coop Sørvest, Kay Arne Nedrejord er provosert over at konkurrenten, Rema 1000 ikke følger reglene om fysisk adskilte butikker. Foto: Jon Anders Skau
Slik har Kiwi skilt Brustadbua fra sin ordinære butikk på Amfi Vågsbygd. Foto: Jon Anders Skau

— Denne gangen bryter ikke bare Reitan loven, men han gjør heller ingenting for å følge den, sier informasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge.

Regiondirektør i Coop Sørvest, Kay Arne Nedrejord, følger opp:

— Det ser ut som et lovbrudd uten konsekvens. Det er jo ikke slik at man kan velge å kjøre i 100 kilometer i timen i en 70-sone her i landet, sier Nedrejord.

Regiondirektør i Coop Sørvest, Kay Arne Nedrejord er provosert over at konkurrenten, Rema 1000 ikke følger reglene om fysisk adskilte butikker. Foto: Jon Anders Skau

LES OGSÅ:

— En hån mot loven

Søndag holdt 15 Rema 1000-forretninger i Norge åpent, fire av dem ligger i Agder.

Butikkene trakk kun et bånd mellom de ordinære lokalene og den nyinndelte Brustadbua.

Dette til tross for hva loven sier:

«Utsalgsstedet må stå som et selvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og egen inngang. Dette innebærer at det ikke er tillatt å gjøre om deler av en butikk etter stengetid til en enhet som tilfredsstiller arealkravet ved å bruke bevegelige skillevegger e.l.».

Coop kaller det en direkte hån mot lovverket når Rema kun setter opp plastikkbånd som skiller de 100 kvadratmeterne fra resten av butikkene.

Anmeldte konkurrenter

Rema-sjef Robert Reitan anmeldte selv 120 konkurrerende butikker for å bryte loven om søndagsåpne butikker. 15 av butikkene var på Sørlandet.

Saken ble henlagt fordi politiet ikke hadde kapasitet til å etterforske den. Nå har kjeden snudd og holder selv åpent.

Administrerende direktør i Rema Franchise, Jan Frode Johansen, går ikke med på at de har til hensikt å bryte loven.

— Da vi anmeldte våre konkurrenter for å bryte loven så var det fordi vi mente at deres tolkning av loven var utenfor regelverket. Politiet henlegger nå sakene. Politikerne vil heller ikke si noe om hvordan loven skal tolkes. Da er det naturlig for oss at vi også håndterer loven på samme måte. Vi har ingen hensikt å bryte loven, for oss handler det om å kunne konkurrere på lik linje med de andre. Det har helt fra starten av vært viktig å få et svar på hvordan loven skal forstås og ikke minst tolkes, sier han.

Vi har ingen hensikt å bryte loven, for oss handler det om å kunne konkurrere på lik linje med de andre.

- Ikke vanskelig

Kay Arne Nedrejord mener loven ikke er så vanskelig å forstå, og at andre aktører har tilpasset seg siden regelverket for Brustadbuer kom i 1998. Vi møter distriktsdirektøren onsdag formiddag på Coop Extra i Vågsbygd. Like bortenfor, på Amfi Vågsbygd, har Kiwi to forretninger vegg i vegg, en ordinær forretning og en Brustadbu. De er fysisk adskilt med egne innganger og kun en dør mellom. Slike Brustadbuer har Kiwi åtte av på Sørlandet.

Nedrejord lesteFædrelandsvennens reportasje fra Rema 1000 på Tinnheia søndag.Avisen skrev at for å følge regelverket har Rema 1000-butikkene stengt av deler av butikkene med sperrebånd, slik at det bare er 100 kvadratmeter som er åpent for publikum.

— Dette er direkte feil. De følger overhodet ikke regelverket. Det er strengt forbudt å gjøre det på denne måten, sier distriktssjefen.

Koster 2 millioner

Coop har Brustadbuer flere andre steder i landet og de koster cirka 2 millioner per butikk å opprette.

— De sparer jo mye penger på ikke å følge loven, sier Nedrejord.

Han sier at de ikke har tenkt til å gå samme vei, selv om myndighetene ikke reagerer på Remas praksis.

— Vi ønsker ikke å bryte norsk lov, sier Nedrejord.

Det samme sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi Norge.

— I Kiwi følger vi norske lover i alt vi gjør, og vi forventer at våre konkurrenter gjør det samme. Loven er klar og gir ikke rom for tolkninger. Søndagsbutikkene skal blant annet ha egen inngang og eget lokale, sier hun.

Slik har Kiwi skilt Brustadbua fra sin ordinære butikk på Amfi Vågsbygd. Foto: Jon Anders Skau

— Snikksnakk fra Rema 1000

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan sier Rema 1000 helt klart bryter loven når de skiller ut søndagsbutikkene med sperrebånd eller en liten kjetting.

Det er snikksnakk. Teksten er helt klar

— Hvis de skal ha søndagsåpent så må de følge loven. Når de kun benytter et bånd eller en kjetting for å dele av, så er det absolutt ikke i samsvar med loven om søndagsåpent, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Han sier at loven er tydelig på at det skal være et begrenset areal på 100 kvadratmeter. Det skal være permanente vegger og egen inngang.

Hans Fr. Grøvan (KrF), Vest-Agder: Vil si ja. Foto: Tone Sandberg

— I de butikkene jeg har sett holder åpent så er ingen av de kravene oppfylt, sier Grøvan. Han sier Rema handler klart i strid med loven og forstår at bransjen reagerer. Det skal også KrF gjøre.

— Vi skal følge saken opp med kulturministeren, og reise spørsmålet om hvilke virkemidler man har for å gå dette etter i sømmene, sier han.

- Rema sier at loven er uklar og vanskelig å tolke?

— Det er snikksnakk. Teksten er helt klar. De bruker dette snikksnakket for å skape usikkerhet.