— Dagens regelverk er for rigid og firkantet. Vi ønsker nå å gjøre forbedringer i det for å rydde unna en del av urimelighetene som er der, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i en pressemelding.

Endringene

Konkret foreslås to forskriftsendringer og en lovendring.

Vilkårene for hva som kan regnes som opplæring tilpasset fullt arbeid, skal justeres slik at utdanning/studiesamlinger minst seks dager per semester blir tillatt.

Muligheten for å fortsette utdanning som er påbegynt før ledigheten/permitteringen skal utvides, og adgangen til å motta dagpenger under etablering av egen virksomhet, utvides fra dagens ni til tolv måneder.

- Strålende

Fædrelandsvennen omtalte tidligere i uka Node-sjef Anne-Grete Ellingsens brev til arbeidsministeren der hun ba om endringer i Nav-reglene som omhandlet utdanning og etablering.

Node-sjef Anne-Grete Ellingsen er strålende fornøyd med å ha bli hørt av arbeidsministeren. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er strålende, veldig bra, sier Ellingsen til Fædrelandsvennen, som får gleden av å overbringe nyheten.- Dette er tema som vi har tatt opp med myndighetene, og som er et veldig velkomment tiltak for den situasjonen oljekysten er i. Jeg må berømme statsråden og regjeringen for handlekraft, sier Node-sjefen.

Lokalt påtrykk

— Her har påtrykk fra næringsliv, oss lokalpolitikere og Agders stortingsrepresentanter bidratt sterkt, skriver kristiansandsordfører og fylkesleder i Vest-Agder Høyre, Harald Furre, i en e-post.

Arbeidsministeren ønsker å få gjennomført regelendringene så fort som mulig.

— Forslaget om å kunne motta dagpenger under etablering av egen bedrift, krever en lovendring. Det må derfor behandles i Stortinget. De andre forslagene er forskriftsendringer, og kan iverksettes så raskt som praktisk mulig, sier ministeren i pressmeldingen.

- Kommer tilbake til detaljene

Departementet kunne imidlertid ikke svare på om man nå slipper å ha vært registrert tre måneder som arbeidssøker hos Nav før man kan søke om å beholde ytelsen i en etablererfase på tolv måneder, eller om det er perioden på ni måneder etter disse tre månedene som utvides til tolv.

— Vi kommer tilbake til detaljene i det nye regelverket, er det eneste departementet kan si til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.