— Jeg tror ikke på krig mot ekstremisme, sa Assidiq.

Han er muslimsk konvertitt, omvendte seg fra kristendom til Islam og var på full vei inn i nettopp den ekstremistiske verden. Men under demontrasjonen mot publiseringen av Mohammed-tegningene i Oslo, innså han plutselig at han var på galt spor.

Ekstremisme

Han er fortsatt muslim, men bruker nå all sin tid på to oppgaver: å hjelpe unge som er på vei inn i ekstremismen og har ønsker om å reise til Syria som soldater, og å reise rundt til kommuner i hele Norge for å gi råd om hva de bør gjøre for å begrense utbredelsen av ekstremismen.

— Holdningen i kommunene har endret seg helt, for bare ett år siden virket det nesten som de ikke brydde seg, nå tar de det på fullt alvor, sier Assidiq.

Lippestad

Han jobbet en stund for tankesmia Minotek, men er nå i stiftelsen Just unity. Der er advokat Geir Lippestad styreleder og Lars Gule styremedlem.

En arbeidsmetode er å følge med på Facebook-oppdateringer. Når unge der gir uttrykk for ekstreme holdninger, tar Just unity kontakt.

Til årsmøtet i Kristiansand Arbeiderparti fortalte han at over 40 ungdommer er reddet fra ekstremismen.

Tapere

— Nesten alle føler seg som tapere som ikke har noen framtid. De bruker enten religionen eller ideologi som et slags skjold, som en unnskylding og en måte å slippe å ta fatt i de virkelige problemene, sa han.

I møte med ungdommene velger de dermed ikke å snakke verken om religion eller ideologi:

— Vi vil snakke om deg, sier vi, fortalte Assidiq.

Superhelter

Da lytter de unge. De er lette å lede, når de føler de ikke har noen framtid. Når de møter ekstremister som sier de kan bli superhelter, og være med å gjøre en innsats i verden, så er de ikke vanskelige om overbevise, i følge Assidiq.

Han mener ungdommene først og fremst trenger å bli sett som hele mennesker, som har noe godt å by på, ikke som monstre. Da er det lettere å avradikalisere dem, å få dem til å forstå at de betyr noe.

Avradikaliseres

— De må avradikaliseres før de gis jobb eller settes i utdanning, ellers går det ikke, sa Assidiq.

Han har vært med i et FN-panel som rådgiver når det gjelder ekstremisme, og er veldig stolt av at han bidro til at FN ikke lenger går til krig, men satser på forebygging.

— Det er ikke registrert noen radikaliserte ungdommer som har reist til Syria på mange måneder, og det skyldes en kombinasjon av at politiet har arrestert ledere, kommunene er blitt mer aktive i innsatsen og vi og PST har påvirket fra hver vår kant, sier Assidic.

Trygt

At Norge er et trygt land, uten de store forskjellene og innslag av rasisme som er tydelig i mange andre land, er også med å reduserer rekrutteringen til ekstremisme, framholdt han.

Mette Gundersen tok ordet og pekte på at Kristiansand kommune og politiet i lang tid har jobbet forebyggende, og at det har gitt veldig gode resultater.