Det er Veterinærinstituttet som melder at parasitten fransk hjerteorm (angiostrongylus vasorum) er påvist i en rødrev i Time på Jæren.

Parasitten ble påvist første gang i Norge hos en rødrev i Ski i mars i år. Etter det utvidet Veterinærinstituttet overvåkingen av denne parasitten til hele landet.

Avføringsprøve

— Rødreven i Time ble skutt under ordinær jakt og avføring ble sendt inn til undersøkelse. I forbindelse med overvåkningsprogrammet blir jegerne kompensert for å sende inn prøve, sier Knut Madslien, fagansvarlig vilthelse ved Veterinærinstituttet, til Aftenbladet.

Han er prosjektleder for overvåkningsprogrammene. Det nye funnet indikerer at parasitten er mer utbredt i Sør-Norge enn tidligere antatt.

Toppen av isfjellet?

— Det er overraskende at parasitten finnes i Stavanger-regionen. Vi har visst om at den finnes i Sverige, derfor var funnet i Ski ikke like overraskende. Spørsmålet er om dette bare er toppen av isfjellet. Det er viktig at dyrleger er oppmerksomme på at parasitten finnes også i Stavanger-området, sier Madslien.

Parasitten kan smitte på følgende måte:

— Hundedyr skiller ut parasittlarven i avføringen. Parasitten blir så tatt opp av en liten snegle, det kan være flere typer snegler. Hunder kan så smittes ved at de får i seg snegler, sier Madslien.

Ikke farlig for folk

Han understreker at parasitten ikke smitter mennesker. Den må heller ikke forveksles med hjerteorm.

— Den heter fransk hjerteorm, sier han.

- Hva bør hundeeiere gjøre?

— De kan passe på at hunder ikke spiser snegler. Det er også viktig å plukke opp avføringen. Dersom denne sykdommen nå skulle finnes hos hunder, er det viktig å begrense spredningen, sier han.

Så langt er ikke parasitten påvist på hunder i Norge.

Revejakta stanset

Hunder som smittes kan blir alvorlig syke og dø.

— Men det kan variere hvor syke de blir. Noen kan få lett hoste, andre kan dø. Men hundene blir ikke akutt syke. Syke hunder kan behandles, sier Madslien.

- Hva gjøre Veterinærinstituttet videre?

— Nå er revejakta stanset til 15. juli, men vi fortsetter å sjekke avføring fra ulv. Videre har vi på trappene et hundeprosjekt, sier Madslien, og legger til at det ikke er grunn til stor uro.

— Men skulle det dukke opp slappe hunder er det greit å vite om dette.

Hvis du mistenker at hunden kan være smittet med fransk hjerteorm, ta kontakt med dyrlegen. Parasitten kan påvises i en fersk avføringsprøve.