Den førstegangsfødende kvinnen fikk en alvorlig infeksjon etter å ha født sitt barn. Rikshospitalet klarte ikke å oppdage infeksjonen, til tross for at kvinnen ble dårligere og dårligere de nærmeste dagene etter fødselen. Da kvinnen ble overført intensivavdelingen, var det for sent å redde livet hennes — selv om legene da begynte å mistenke at hun hadde fått en alvorlig infeksjon.

«Hun hadde stor hevelse og vedvarende sterke smerter i seteregionen, og hun ble undersøkt flere ganger for dette. Det tredje døgnet etter fødselen ble hun mer svimmel og uvel, og hun klarte ikke å gå oppe», skriver Helsetilsynet i pressemeldingen om tilsynsrapporten som ble offentliggjort fredag.

Til tross for at kvinnen fikk tettere oppfølging av helsepersonell det tredje døgnet, ble det ikke lagt noen plan for hva jordmor skulle se etter og når lege skulle kontaktes: «Det ble utført sporadiske målinger av pasientens blodtrykk, puls, temperatur og pustefrekvens, men ikke systematiske vurderinger», skriver tilsynet.

Sykehuset hadde ikke rutiner som sikret forsvarlig håndtering av kvinner som ikke følger vanlig forløp etter fødsel, konkluderer tilsynet. (©NTB)