Starts midtbanespiller Solomon Owello (25) hadde en inntekt på 1.834.155 kroner i 2013, mot 762.110 kroner året før. Drøyt en halv million av økningen i inntekt skyldes en utbetaling som følge av at han forlenget med Start. Resten tilskrives et solid lønnshopp, samt at Owello lyktes i å beholde den gamle kampbonusordningen som betyr at han får bonus for antall spilte kamper — uavhengig av hvordan det går sportslig med Start.

SJEKK LISTA: Dette tjente de i Start

Dermed var var han klubbens desidert største utgiftspost på spillersiden i 2013. Nærmest kommer veteranen Espen Hoff (32), som er den eneste andre spilleren med en sjusifret inntekt (1.175.621 kroner i fjor). Start oppgir å ha et lønnstak på én million kroner.

Alternativet for Start hadde vært å betale overgangssum for en annen spiller.

Magne Kristiansen, styreleder i Start

— For det første fikk Solomon et engangsbeløp som ble utbetalt i 2013 («sign-on-fee»), etter at vi i november 2012 forlenget med ham for tre nye år. I tillegg økte lønnsutgiftene våre i 2013, ettersom vi dette året var tilbake i eliteserien, opplyser styreleder Magne Kristiansen i Start.

En kikk på skattelistene fra 2012 og 2013 gir ham rett. Glenn Andersen økte inntekten fra 693.903 kroner til 985.854 kroner og Mathias Vilhjalmsson fra 437.773 til 739.869 kroner. Men ingen var i nærheten av «lønnshoppet» til Owello.

Kristiansen understreker at Start fikk finansiert Owellos sign-on-fee fra eksterne bidragsytere.

Tror ikke på reaksjoner

- Er det aktuelt å tilby et slikt engangsbeløp til andre spillere ved en kontraktsforlengelse?

— Enhver kontrakt er individuell, så det blir umulig å svare kategorisk på. Det var nok mer vanlig med slike engangsbeløp da lønningene i norsk fotball var på sitt høyeste, svarer Kristiansen.

— Tror du noen av de øvrige Start-spillerne vil reagere på at Owello står bokført med en såpass høy inntekt for 2013?- Nei, jeg tror ikke det. Solomon hadde utgående kontrakt og var en nøkkelspiller da vi rykket opp og kunne ved utgangen av 2012 gå gratis til andre klubber. Alternativet for Start hadde vært å betale overgangssum for en annen spiller.

Stort inntektssprik

De 24 spillerne som Start benyttet seg av i 2013 (eksklusiv Markus Heikinnen, som ikke er å finne på fjorårets norske skattelister), hadde en gjennomsnittsinntekt på 481.500 kroner. Spennet er fra null kroner (Omar Markovic) til Owellos nevnte 1,8 millioner.

Owello svarer følgende om egen inntekt i 2013. — Jeg vet ikke, jeg vil ikke kommentere det, du får høre med de i administrasjonen.

Midtstopper Jesper Mathisen sier følgende:

— Start sier de har et lønnstak. Det forholder vi oss til og det regner jeg med at alle gjør.

Kraftige lønnskutt

I 2007, da Start hadde sitt høyeste budsjett i historien med over 100 millioner kroner, var klubbens samlede lønnsutgifter til spillerne på 38 millioner kroner. En vesentlig utgiftspost var brasilianske Ygor, som hadde en årslønn på seks millioner kroner. I år er budsjettet på rundt 60 millioner kroner, og lønnsutgiftene på 15-16 millioner.

Kristiansen er klar på at klubben må kutte ytterligere kostnader fra kommende sesong:

— Lønnsutgiftene skal fortsatt ned, selv om det er vanskelig å si med hvor mye. Det kan gjøres ved at både topp- og gjennomsnittslønnen reduseres.