– Ingen av oss ønsker å gå inn i den kreative «hoo-ha» som det er å lage et album igjen.

Det sier vokalist og låtskriver Thom Yorke i et intervju med amerikanske The Believer.

– Det er blitt en for stor belastning. Det funket med «In Rainbow», fordi vi hadde en helt klar og sikker ide om hvor vi gikk. Men vi er alle enige om at vi ikke kan gjøre det igjen, sier han.

– Det ville tatt livet av oss.

Legger ikke opp

Men de legger ikke opp. Planen er å gi ut singler, EP-er og andre korte enkeltprosjekt. Og å spille live.

– Johnny (Grennwood, journ. anm.) og jeg har snakket om å sette oss ned og skrive sanger for orkester, orkestrere dem og spille dem inn live – og det er det, sier Yorke.

– Vi har alltid ønsket å gjøre det, men vi har aldri fått gjort det. Jeg tror grunnen er at vi alltid har valgt sanger som ikke er skrevet på den måten, og forsøkt å tilpasse dem.

Han mener et slikt prosjekt kunne blitt til en EP, fordi han ikke helt kan se at det kunne bli et helt album.

– Du tenker «Vil du gjøre et helt album med dette? Eller vil du bare leve i det universet bare for en liten stund, og kjenne hvordan det føles».

Hyller krigsveteran

Radiohead har akkurat gitt ut singelen «Harry Patch (In Memory of)», med orkester, hvor de hyller krigsveteranen Harry Patch. Det koster ett pund å laste ned sangen, og alle inntektene går til The Royal British Legion,som gir økonomisk støtte til tidligere soldater og deres familier.

– Det ville vært fort gjort for vår generasjon å glemme den sanne grusomheten med krig uten mennesker som Harry til å minne oss om det. Jeg håper vi aldri glemmer, har Yorke sagt.

Valgfritt

Radiohead revolusjonerte musikkindustrien i 2007 ved å legge ut «In Rainbow» på nettet til valgfri pris. Det ble en lukrativ affære. Bandet sto uten plateselskap etter at avtalen med EMI hadde løpt ut. Thom Yorke uttalte til Time magazine:

– Jeg liker folkene på plateselskapet vårt, men tiden er kommet for å spørre om hvorfor noen egentlig trenger et plateselskap.

Radioheads diskografi:

  • «Pablo Honey» (1993)

  • «The Bends» (1995)

  • «OK Computer» (1997)

  • «Kid A» (2000)

  • «Amnesiac» (2001)

  • «Hail to the Thief» (2003)

  • «In Rainbows» (2007)

Hør Radioheads hyllest til krigsveteranen i «Harry Patch (In Memory of)»:

Hør Thom Yorke og Radiohead med «Fake Plastic Trees» fra albumet «The Bends» fra 1995 :