WASHINGTON: – I kveld kunngjør jeg at det amerikanske kampoppdraget i Irak er avsluttet. Operasjon irakisk frihet er over, og det irakiske folk har nå hovedansvaret for sikkerheten i landet, sa Barack Obama i en tale til folket tirsdag kveld.

Et bemerkelsesverdig kapittel i USAs og Iraks historie er nå avsluttet, og det er på tide å vende bladet, fastslår han.

– I dag er vår mest pressende oppgave å gjenreise vår økonomi og sysselsette millioner av amerikanere som har mistet arbeidet.

En høy pris

USA har betalt en kolossal pris for å «legge Iraks framtid i hendene til befolkningen i landet», sa Barack Obama i talen, som ble kringkastet fra det ovale kontor i Det hvite hus.

– Vi har brukt store ressurser i utlandet i ei tid med stramme budsjetter hjemme, påpekte han.

USA har brukt mer enn 1.000 milliarder dollar på krig, ofte finansiert ved hjelp av lån i utlandet, ifølge Obama.

– Dette har i sin tur gått på bekostning av investeringene i vårt eget folk og bidratt til rekordstore underskudd.

Behov for reform

Ifølge den amerikanske presidenten er tida nå inne for å ta fatt i vanskelige oppgaver som er blitt utsatt altfor lenge, deriblant energipolitikk, utdanningsreform og tiltak for økt produksjon.

– Vi må dytte i gang industri som skaper arbeidsplasser og få slutt på vår avhengighet av utenlandsk olje. Vi må utløse den innovasjonen som fyller våre samlebånd med nye produkter, og oppfostre ideene som oppstår hos våre entreprenører, sa Obama.

– Dette vil bli vanskelig, men i dagene som kommer, må dette være vårt sentrale oppdrag som folk og mitt sentrale ansvar som president, sa han.

I dag ligger arbeidsløsheten på 9,5 prosent i USA, noe som har skapt stor frustrasjon blant velgerne.

Valgløfte

Barack Obama understreket i sin tale at det som presidentkandidat var hans løfte til folket å avslutte USAs krigføring i Irak. Det at USAs kampoppdrag i Irak nå er avsluttet, betyr likevel ikke at det nå er fred i landet.

– Ekstremister vil fortsette å sprenge bomber, angripe irakiske sivilpersoner og forsøke å nøre sekterisk strid, men disse terroristene vil ikke nå sine mål.

USA har trukket nærmere 100.000 soldater tilbake fra Irak, men om lag 50.000 soldater er igjen i landet for å gi opplæring til irakiske styrker.

Først innen utgangen av 2011 skal USA ha trukket samtlige soldater ut av landet.

Afghanistan

Tilbaketrekkingen fra Irak kommer etter en massiv styrkeøkning, og ifølge Obama vil USA følge samme oppskrift i Afghanistan.

– Vi må aldri miste av syne hva som står på spill. I dette øyeblikk fortsetter al-Qaida å planlegge angrep mot oss, og al-Qaidas lederskap er fortsatt forankret i grenseregionene i Afghanistan og Pakistan. Vi vil splitte, bryte ned og beseire al-Qaida og forhindre at Afghanistan igjen blir en base for terrorister.

USA har nå økt sitt nærvær i Afghanistan, men også der skal ansvaret overlates til de nasjonale myndighetene etter hvert.

– Som i Irak kan vi ikke gjøre for afghanerne det de til sjuende og sist må gjøre for seg selv. Det er derfor vi gir opplæring til afghanske sikkerhetsstyrker og fremmer en politisk løsning på Afghanistans problemer.