KRISTIANSAND: — Mannen ble stoppet i rutinekontroll da han kom av ferja halv fire. Vi fant reptilene på ham, det aller meste hadde han gjemt på kroppen, forteller vaktsjef Knut Inge Brandsvoll ved Kristiansand regiontollsted.

Da tollpersonalet skulle til å kroppsvisitere mannen, innrømmet han hva han hadde med seg inn i landet: 14 kongepytoner og ti leopardalbino-gekkoer. I tillegg til reptilene hadde smugleren med seg en tarantell, som var det eneste krypdyret han hadde i boks. Brandsvoll vil ikke si hvor på kroppen mannen hadde gjemt reptilene.

Retil-beslaget er stort i Kristiansand-målestokk.

— På landsbasis har vi en del slike beslag, men dette er ganske stort, og jeg kan ikke huske sist vi har opplevd noe lignende. Og at han hadde dem på seg er selvsagt også ganske spesielt. Slike dyr er lettere å gjemme i en bil, sier Brandsvoll.

Han forteller at smuglerforsøk av reptiler i denne skalaen først og fremst skjer på store flyplasser som Gardermoen.

— Vi har nok beslaglagt samme mengden dyr tidligere, men da var det skilpadder, ikke slanger og gekkoer, forteller Brandsvoll.

Reptilsmugleren er norsk statsborger, og er nå anmeldt og overlevert til politiet. Verken politiet eller tollvesenet vil si hvor mannen bor, men politiet opplyser at han er fra et annet politidistrikt.

Les mer i Fædrelandsvennens papirutgave mandag.

TI SLIKE: Slike øgler, leopardalbino-gekkoer, er ikke dagligdags for tollerne å avdekke. Smugleren i Kristiansand hadde ti slike på kroppen. Foto: Kristin Ellefsen Foto: Kristin Ellefsen