OSLO: Helse Sør-Øst ga opp behandlingen av seks år gamle Julie Sørensen og ga den kreftsyke jenta et halvt år igjen å leve. Foreldrene dro i stedet til Tyskland, hvor datteren fikk en stamcelletransplantasjon som halvannet år senere ikke har gitt tilbakefall.

Nå gir Klagenemnda for behandling i utlandet familien fullt medhold, og kommer med sterk kritikk av Rikshospitalet, som sto bak den medisinske vurderingen, skriver VG.

Nemnda mener sykehuset har tilbudt en behandling etter metoder fra 1980-1990-tallet, og konkluderer med at Norge har for dårlig medisinsk kompetanse på området. Det offentlige refunderer dermed de tre millioner kronene familien har lagt ut for behandlingen.

– Saken dreier seg ikke om manglende kompetanse, men om faglig uenighet om indikasjon for eksperimentell behandling. Vi mener vi gjorde en forsvarlig vurdering ut fra det som var dokumentert i litteraturen og ut fra internasjonale anbefalinger, sier klinikksjef Terje Rootwelt på barneklinikken ved Rikshospitalet til avisa.