ULLENSAKER: — Jeg kan bekrefte at Politiets utlendingsenhet har sendt ut personer av landet i natt, og vi vil innkalle til en pressekonferanse senere i kveld, sier en ordknapp Gunnar A. Johansen, kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, til Aftenposten.no .

Politiets utlendingsenhet leide inn et eget fly for å sende mennene hjem, melder TV2Nyhetene.

Ifølge TV 2 er det mer enn 60 norske politimenn om bord på flyet som tok av fra Gardermoen rundt klokken 01.00 i natt.

Årsaken skal være at flere av de uttransporterte irakiske mennene er straffedømt, og politiet fryktet at mange kunne sette seg til motverge.

- Tidenes største aksjon

Også sjefen for Politiets Utlendingsenhet, Ingrid Wirum, skal være om bord på flyet.

Overfor TV2Nyhetene beskrives operasjonen som den største i historien til Politiets utlendingsenhet. I løpet av de siste dagene har politiet i det stille oppsøkt adressene til en rekke irakere.

- Stakk av

Irakerne skal ha blitt kjørt med buss fra Trandum internatleir og direkte ut til det ventende flyet i går kveld.

Etter det Aftenposten.no kjenner til, skal minst én av irakene ha stukket fra politiet og flyktet inn på det militære området på Gardermoen flyplass. Ifølge flere kilder skal mannen ha blitt pågrepet igjen inne på flyplassområdet.

Avtale i mai

15. mai i år undertegnet norske og irakiske myndigheter en avtale om retur av irakere som har fått avslag på asyl i Norge.

— Dette er en god løsning for begge land. For Norge er det viktig å få returnert mennesker med endelig avslag, for Irak er det viktig å få tilbake egne borgere som kan bidra i gjenoppbyggingen av landet, sa daværende arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding.

FN advarte

I oktober oppfordret FNs flyktningeråd (UNHCR) alle land, spesielt i Europa, til ikke å sende irakiske asylsøkere fra sentrale regioner tilbake på grunn av farlige forhold i Irak. UNHCR mener at asylsøkere fra sentrale regioner rundt Iraks hovedstad fortsatt må regnes som asylsøkere med behov for internasjonal beskyttelse.

Politiets utlendingsenhet (PU) er et særorgan underlagt Politidirektoratet , som har til oppgave å registrere og identifisere asylsøkere. I tillegg er det enhetens oppgave å uttransportere asylsøkere som har fått avslag på søknadene.

På vei hjem

Med på flyet til Irak skal både sjefen for utlendingsenheten Ingrid Wirum og informasjonssjef Roar Hansen ha vært.

Flyet var ved halv tolv-tiden på vei tilbake til Gardermoen.