KØBENHAVN/BRUSSEL: Forhandlingslederen Michael Zammit Cutajar sitt utkast til sluttdokument slår fast at verden bør kutte sine utslipp av klimagasser med minst 50 prosent fra 1990-nivå innen år 2050. De rike landene bør kutte CO2-utslippene med minst 75 prosent.

I utkastet heter det at målsettingen må være å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 eller 2,0 grader Celsius.

Må studeres – Utkastet legger opp til noe lettere vilkår for u-land og noe vanskeligere vilkår for USA enn tidligere, sier Solheim til NTB.

– Men vi må studere dette nærmere før vi trekker endelige konklusjoner, legger han til.

Den samme reaksjonen kom fra flere andre av delegasjonene i København fredag.

FNs klimasjef Yvo de Boer sier utkastet utgjør en stor endring i forhandlingene.

– Det er på tide å fokusere på det store bildet, sier han.

Solheim reiser til København lørdag for å delta på et uformelt møte mellom vel 70 miljøvernministre på siden av selve forhandlingene i København i helgen. Deretter vil han ligge tett på forhandlingene ut neste uke.

USA og store u-land – Jeg forventer at det blir mer dynamikk forhandlingene de neste dagene. Lite har skjedd til nå, konstaterer han.

Solheim påpeker samtidig at det sirkulerer flere utkast til slutterklæringer blant forhandlerne, og at det gjenstår å se i hvilken retning det hele trekker.

– Hvor er det forhandlingene må løsne får å få i gang en bevegelse?

– Hele spenningsfeltet ligger fortsatt mellom USA og de store u-landene, sier Solheim.

Til sammen 194 land deltar på klimakonferansen i den danske hovedstaden. Målet for konferansen er å komme fram til en ny avtale som kan erstatte Kyotoavtalen fra 1997 om kamp mot global oppvarming.