I desember braker tobakksgiganten Philip Morris og Norges regjering sammen i Oslo tingrett. Bakgrunnen er det norske forbudet mot synlig tobakk utstilt i butikkene, som Philip Morris hevder er i strid med EØS-avtalen om fri flyt av varer.

Les også:

  • Tobakksgigant til sak mot Norge

  • Norge får støtte i kampen mot tobakksgigant

  • Nobelprisvinner i tobakkskamp mot Norge

Philip Morris Norge hevder det ikke kan påvises noen isolert effekt av forbudet mot å synlig stille ut tobakk, og synes det er rart at staten går "så langt og ytterliggående til verks" for å begrense ordinært lovlig tobakkssalg.

Vil ha mer informasjon om helseskader

Tobakksgiganten mener helseskadene av tobakk vil reduseres best gjennom blant annet strengere håndhevelse av aldersgrensen, større innsats mot smugling og flere informasjons— og holdningskampanjer.

— Vi synes staten må satse mer på å informere om at tobakk er et helsefarlig og avhengighetsdannende produkt, sier Nordan Helland, kommunikasjonsdirektør i Philip Morris Norge.

- Vil ikke det undergrave deres eget markedsgrunnlag?

— Det vil vi ikke si noe om, men det er én av våre grunnverdier at de voksne personene som velger å røyke skal vite at det er helseskadelig. Det som er viktig for oss er at vi tillates å konkurrere om markedsandeler blant de gjenværende røykerne.

- Virkelig?

— Ja, tobakk skal være forbeholdt voksne og de bør ta et informert valg.

- Har dere selv bidratt til holdningskampanjer?

— Norsk lov og regelverk begrenser i stor grad hva vi kan gjøre, men vi har informasjon på alle våre sigarettpakker. Da vi for noen år siden sendte klistremerker til butikker med påminnelser om å sjekke legitimasjon ved salg av tobakk, fikk vi beskjed av myndighetene om å slutte med det.

- Har dere vurdert å sponse helsemyndighetene direkte?

— He, he. Nei, staten er allerede "sponset" med 75 % av omsetningsverdien på en pakke sigaretter. Du kan jo spørre om de vil ta imot penger fra oss, svarer Helland.

- Nei takk

Aftenposten tok Helland på ordet. Men Morris møter en kald skulder i Helse- og omsorgsdepartementet.

- Den internasjonale tobakkskonvensjon slår fast at vi skal utforme tobakkspolitikken vår uten innflytelse av tobakksindustrien og kommersielle interessenter, sier Tord Dale, politisk rådgiver.

Han mener at dersom Morris mener alvor med sitt ønske om å la folk få ta et informert valg, bør de dempe sin aggressive markedsføring i land med langt svakere tobakkslovgivning enn Norge.

— Det blir helt galt for oss å ta imot penger som Morris blant annet tjener i fattigere land der vi nå ser en kraftig økning i røykerelaterte sykdommer som kols og lungekreft, sier Dale.

Han legger til at staten planlegger en større informasjons- og holdningskampanje neste år. Den får ikke Morris lov til å være med å betale for.

— Dersom de vil hjelpe oss med en bedre folkehelse i Norge, kan de begynne med å trekke søksmålet mot Norge og heller la norske politikere få avgjøre hvilke tiltak vi vil bruke i arbeidet for at flere skal få en bedre helse, sier han.

- Ingen nøytral aktør

Også Helsedirektoratet er negative til en informasjonskampanje i samarbeid med tobakksindustrien.

— I USA har tobakksindustrien forsøkt seg på informasjonskampanjer. Forskning viser imidlertid at ungdommer som ble eksponert for kampanjen hadde større risiko for å begynne å røyke, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad.

Hun mener tobakksindustrien er langt fra nøytrale i holdningskampanjer om røyking.

- Er myndighetene nøytrale?

— Vi har et klart ønske om å oppnå bedre folkehelse. Tobakk dreper rundt 7000 nordmenn i året og vårt anliggende er å forhindre at det skjer i fremtiden. Myndighetene har ingen økonomiske interesser i dette. Det har tobakksindustrien, sier Hafstad.

Oslo tingrett i desember

Våren 2010 saksøkte Philip Morris første gang staten fordi de mente forbudet mot synlig tobakksvarer i butikkhyllene var et brudd på EØS-avtalen, og la for store restriksjoner på konkurransen. Oslo tingrett ville ha en rågivende uttalelse fra EFTA-domstolen før de tok saken, og få utdypet hva som skal til for at et slikt forbud kan være lovlig med en helsemessig begrunnelse.

EFTAs uttalelse kom 12. september i år. Ordlyden tolkes både av Morris og regjeringsadvokaten i hver sin favør.

— Vi tenker at dette ikke endrer noe på vår vurdering om at oppstilingsforbudet er godt begrunnet i helsemessige forhold og dermed er et lovlig tiltak, sier Ketil Bøe Moen, som fører saken på vegne av regjeringsadvokaten.

— Vi synes EFTA-domstolens uttalelse var et skritt i riktig retning og ser frem til å legge frem våre bevis i tingretten i desember, sier Helland i Philip Morris, Norge.