Hans monsterløp holdt ga ikke mer enn sølv for Norge, 15,9 sekunder bak Sverige. Det etter at veteranen Hjelmeset hadde kollapset og gått helt gjennom isen på andreetappen.– Dette er min feil og har ikke noe med smørerne å gjøre. Jeg valgte et skipar som var rubbet, men det la seg is på skiene. Det er synd at jeg skal ødelegge en så fin kveld for det norske folk, sa en nedbrutt Hjelmeset til NTB.

Northug gikk ut på sisteetappen 37 sekunder bak ledende Sverige. I mål var han 15,9 sekund bak Marcus Hellner, men han passerte tsjekkiske Martin Koukal og franske Emmanuel Jonnier som ved veksling var på bakskiene til Hellner.

Hjelmeset ga sin unge lagkamerat en klem etter målpassering, som takk for at det likevel ble medalje og unnskyldning for at kjempeløpet ikke ga gull.

Sverige vant sin første internasjonale stafett for menn siden VM i 1989. Northug tapte samtidig sin første stafett for Norge siden 2007. Det skjedde på den viktigste OL-dagen for norsk langrenn. Med på laget hadde han Martin Johnsrud Sundby (25), Hjelmeset (38) og Lars Berger (30).

Snøvær og en temperatur rundt null skapte utfordringer for smøreteamene og løperne i Whistler Olympic Park.

Sundby tapte fem sekunder på første klassisketappe, mens veteranen Hjelmeset ga bort ytterligere et halvt minutt. Skiskytteren Berger ga fra seg bare to sekunder på sin skøyteetappe, men kunne bare sende ankermann Petter Northug ut på en laber 6.-plass, 37 sekunder bak ledende Sverige. (©NTB)