Biskop Helga Haugland Byfuglien (60) ble i statsråd fredag utnevnt som landets første permanente preses, og dermed leder for landets biskoper.Kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) fremhevet Haugland Byfugliens brede erfaring fra ulike kirkelige organer, og hennes evner til å samarbeide og til å oppnå tillit etter utnevnelsen.

Haugland Byfuglien fremhever endringer i folks religiøsitet som noe Kirken må ta på alvor fremover.

– En av de store utfordringene er at mange i dag uttrykker at de har et åndelig behov, men at de ikke uten videre finner svar i den etablerte kirken, sier hun til NTB.

Hun viser til debatten rundt prinsesse Märthas engleskole og Snåsamannens evner som saker som har utfordret Kirken.

– Kirken må jobbe mer med å både lytte og åpne opp for disse erfaringene. Dette kan for eksempel handle om å gi rom for et større mangfold av fromhetsliv enn vi tradisjonelt har hatt i vår kirke, med for eksempel mer stillhet og meditasjon, sier hun.

– Hva er ditt personlige syn på fenomener som Snåsamannen og Märthas engler?

– Jeg har akkurat begynt å lese boken om Snåsamannen, og jeg tror at mennesker som ham kan ha gaver som vi ikke kan forklare vitenskapelig, men som er erfart av veldig mange mennesker. Han sier jo selv at han opplever seg som et redskap for Gud, sier Haugland Byfuglien.

– Når det gjelder engler, så har jeg veldig stor respekt for menneskers erfaringer. Det mange beskriver som engler, har jeg nok tenkt og erfart handler om et gudsnærvær, og at det ikke er så lett å skille hva man legger i dette, sier hun.

Haugland Byfuglien skal innsettes under en større seremoni i Nidarosdomen i oktober og slutter samtidig som biskop i Borg bispedømme. (©NTB)